Конак кнегиње Љубице

Конак кнегиње Љубице је једна од малог броја сачуваних зграда из времена прве владавине кнеза Милоша Обреновића. Конак кнегиње Љубице је саграђен 1830. године, по плановима и под руковођењем Хаџи Николе Живковића, званичног кнежевог градитеља. Замишљен је да буде репрезентативни двор српске владајуће династије Обреновић. Међутим, због близине Турака кнез Милош је мало боравио у њему. Своју примарну намену Конак је остварио током прве владавине кнеза Михаила (1839–1842), када је служио као његова резиденција.

Након протеривања Обреновића из Србије (1842) зграду су у наредних сто тридесет година користиле и према својим потребама уређивале различите државне институције. Седамдесетих година 20. века управа града Београда одлучила је да зграда Конака, у складу са својим историјским, уметничким и споменичким наслеђем, добије нову намену и постане музеј. После санације и реконструкције зграда је 1980. ушла у састав Музеја града Београда, а у септембру исте године отворена је стална музејска поставка „Ентеријери београдских кућа 19. века“.

*** Обавештавамo вас да jе први спрат Конака кнегиње Љубице тренутно затворен за посету из техничких разлога.

 

ЕНТЕРИЈЕРИ БЕОГРАДСКИХ КУЋА 19. ВЕКА

Поставку чини репрезентативни избор предмета ликовне и примењене уметности из збирки Музеја града Београда. Предмети су настали током 19. века као производ западноевропске и домаће занатско-уметничке и индустријске производње. Припадали су представницима владајуће династије Обреновић и угледних грађанских породица. Стална поставка приказује настанак и развој високе грађанске културе, начин живота и становање у деветнаестовековном Београду.

Прегледајте предмете изложене у Конаку кнегиње Љубице.
На нашем дигиталном депоу можете погледати и предмете из других музеја и збирки
Музеја града Београда.
Радно време

  • Уторак, среда, четвртак, субота: 10-17 часова
  • Петак: 10-18 часова
  • Недеља: 10-14 часова
  • Понедељак: затворен

контакт информације

Aдреса: Кнеза Симе Марковића 8 
Tел: 011 263 82 64 
Mејлoffice@mgb.org.rs

ЦЕНЕ УЛАЗНИЦА

Улазница: 300 дин
Повлашћени (ђаци, студенти, незапослени и пензионери): 150 дин
Групе: на сваких десет посетилаца у групи издају се две бесплатне улазнице. Ово се не односи на повлашћене категорије.
Бесплатан улаз: свака последња субота у месецу; деца млађа од 7 година, посетиоци са инвалидитетом са пратиоцем, чланови МДС и ICOM-а и власници картица ЕURO<26 и ISIC.

Улазнице можете купити на ОВОМ линку.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ