збирка икона секулић

У дому Паве и Милана Секулића, који су ови пасионирани колекционари, заједно са збирком икона, слика и дела примењене уметности, поклонили граду Београду 1970. године, y аутентичном ентеријеру налази се највећа збирка икона коју је у Србији могуће видети на једном месту. Збирка се састоји од 165 икона насталих у периоду од XV до XX века на простору Србије, Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Италије, Грчке и Русије.

Сликарство XIX века заступљено је портретима Павела Ђурковића, Константина Данила и Арсенија Теодоровића, као и религиозним композицијама Стевана Алексића, Јована Клајића и других, а сликарство XX века пејзажима Јована Бијелића, Марка Челебоновића и Игњата Јоба.

Милан Секулић

Архитект Милан Секулић (Сремска Митровица, 1895 – Београд, 1970) у међуратном периоду пројектовао је и остварио неколико стамбених вишеспратница, приватних и пословних зграда у Београду, међу којима треба истаћи стару зграду дневног листа Политика и зграду у Узун Мирковој улици 5, у којој се налазио његов породични дом. Као веома цењен предузимач, организовао је и највеће грађевинске подухвате свог времена, изградњу палате Албаније у Београду и Бановске палате у Новом Саду.

Прегледајте предмете изложене у Музеју: збирка икона секулић.
На нашем дигиталном депоу можете погледати и предмете из других музеја и збирки
Музеја града Београда.
РАДНО ВРЕМЕ

Обавезно је заказивање посета на 060 500 51 34!

Петак: 10-18 ч
Субота: 10-17 ч
Недеља: 10-14 ч

контакт информације

Адреса: Узун Миркова 5/I
Тел: 011 263 08 25
Мејлoffice@mgb.org.rs

ЦЕНЕ УЛАЗНИЦА

Улазница: 200 дин
Повлашћени (ђаци, студенти, незапослени и пензионери): 100 дин
Групе: На сваких десет посетилаца у групи издају се две бесплатне улазнице. Ово се не односи на повлашћене категорије.
Бесплатан улаз: свака последња субота у месецу; деца млађа од 7 година, посетиоци са инвалидитетом са пратиоцем, чланови МДС и ICOM-а и власници картица ЕURO<26 и ISIC.мм

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ