ГЛАГОЉЕЊЕ

Сазнајте зашто пишемо ћирилицом, подсетите се улоге Доситеја и Вука у развоју нашег језика и писма, научите слова глагољице исписујући мисли Иве Андрића најстаријим словенским писмом...

  • Место: Спомен-музеј Иве Андрића, Андрићев венац 8/I
  • Термин: по договору са школом
  • Трајање: 90 - 120 минута
  • Узраст: 12 - 14 година (VI - VIII разред)
  • Број учесника: 12 - 15
  • Цена улазнице: 100 динара
  • Идеја, концепт, реализација: Јована Мијатовић, археолог-конзерватор и кустоси Музеја града Београда.

Полазиште за радионицу су настанак ћириличког писма и развој српског језика, а циљ је да се укаже на значај писмености, уз истовремено упознавање са животом и делом Иве Андрића, јединог Нобеловца са југословенских простора.

Ток радионице:

Радионица почиње кратким представљањем развоја ћирилице, од глагољице Ћирила и Методија до реформе језика Вука Стефановића Караџића. Презентација садржи и причу о књижевнику Иви Андрићу, чије ће записе о Београду учесници исписивати словима глагољице.

Након презентације деца се деле у тимове који носе имена Андрићевих приповетки или романа. Сваки тим има задатак да „преведе” по један одломак одабраног Андрићевог текста о Београду, на тај начин што сваки члан тима глагољицом исписује делове реченица, које затим цео тим спаја у књижицу и украшава по жељи. Претходно је потребно пронаћи одговарајући знак глагољице за свако слово ћирилице. Пише се перима и тушевима у боји.

*****

За ученике нижих разреда (III - V разред) програм је модификован у једноставнију и краћу верзију - фокус се задржава на Доситеју Обрадовићу и Вуку Стефановићу Караџићу, а ученици подељени у групе, такође тушем и пером и словима глагољице, пишу краће форме - речи Вукових и Доситејевих записа o језику и писмености, које се на крају спајају и тумаче.

*****

Сваки учесник односно група може свој рад да задржи за успомену.

 

                    

 

          

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ