ЧАРИ СЕЦЕСИЈЕ

Сазнајте у ком периоду је сецесија била најпопуларнија и шта су њене основне карактеристике.  Научите да препознате елементе овог уметничког стила и откријте најпознатије куће грађене у стилу сецесије Београду...

  • Место: Музеј Јована Цвијића, Јелене Ћетковић 5
  • Време: по договору са школом
  • Трајање: око 90 минута
  • Узраст: 9 - 12 година (III-VI разред)
  • Број учесника: 15 - 20
  • Цена улазнице: 100 динара.
  • Идеја, концепт, реализација: Јована Мијатовић, археолог-конзерватор и кустоси Музеја града Београда.

Полазиште за радионицу је унутрашње уређење некадашњег дома Јована Цвијића које је, у стилу сецесије, извео примењени уметник Драгутин Инкиостри Медењак почетком 20. века. Осим подсећања на значај научног рада Јована Цвијића, циљ радионице је да се ученици упознају са сецесијом као специфичним уметничким стилом на прелазу из 19. у 20. век.

Ток радионице:

Радионица почиње обиласком кућа у непосредној близини Музеја Јована Цвијића, са  фокусом на фасаде зграда које припадају уметничком стилу сецесије, уз објашњења најзначајнијих карактеристика стила, пре свега мотива који се најчешће користе.

Следи обилазак Музеја Јована Цвијића уз кратко подсећање о Цвијићевом животу и значајном научном делу које нам је оставио у наслеђе. Посебан акценат је на унутрашњем уређењу Цвијићеве куће и сецесијским детаљима у њој.

У практичном делу радионице ученици се упознају са најпознатијим примерима београдских фасада изведених у стилу сецесије, а затим добијају задатак да неке од најлепших украса са тих кућа прецртају са припремљених фотографија на паус папир и обоје воштаним бојама по својој жељи, дајући им, на тај начин, нови изглед.

Сваки учесник може свој рад да задржи за успомену.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ