25. БИЈЕНАЛЕ ТАПИСЕРИЈЕ ОД 6. СЕПТЕМБРА

Са великим задовољством вас позивамо за отварање изложбе 25. Бијенала таписерија. Свечано отварање је заказано за 6. септембар у Сали под сводовима, у Конаку кнегиње Љубице, с почетком у 19 часова. Улаз је слободан! Изложбу можете погледати до 15. септембра, а током трајања изложбе биће приређена и стручна предавања.

Секција за текстил и савремено одевање удружења УЛУПУДС представља групну изложбу таписерија с темом уткатно. Таписерија је дисциплина, која својом сложеношћу дотиче више других дисциплина примењене и ликовне уметности. Ткање је у историјском и технолошком смислу основа таписерије, док је данашња таписерија отишла много даље од самог ткања, па је тако она дизајнерско и архитектонско дело, скулптура, сценографија... Уткано у причу, у време, у сећање, у традицију, у живот, у мисли; уткано у наше жеље, у наша промишљања, у нашу прошлост, у наш простор у савремено...

Предавања:

-              7. септембра у 18 часова, у Сали под сводовима, у Конаку кнегиње Љубице, одржаће се предавање историчарке уметности и кустоса Установе за израду таписерија Атеље 61 из Новог Сада Јелене Ђорђевић, која ће публици представити историјат Атељеа 61, њихову збирку, радионицу за израду таписерија, изложбе, реализоване пројекте, публикације и будуће активности.

Јелена Ђорђевић завршила је Филозофски факултет у Београду, одељење за Историју уметности. Дипломски рад одбранила је на тему ”Минијатуре Призренског четворојеванђеља”. 2016. Уписује Докторске студије, на одељењу Историје уметности Филозофског факултета у Београду. Аутор је бројних пројеката и текстова, од којих издвајамо ауторски пројекат ”Женска нит”, изложба реализована у оквиру пројекта Нови Сад-Европска престоница културе, Креативни дистрикт, Нови Сад, мај-јун 2022, пројекат ˮВиртуелне нити 2ˮ, реализован у сарадњи са студентима ФПУ Београд и Академијом уметности Нови Сад, Галерија Атељеа 61, Тврђава 9, Петроварадин, Нови Сад, децембар 2021., кустоски рад на изложби ˮФантастика Атељеа 61 Босиљемˮ, Свилара културна станица, Нови Сад итд. Аутор је 160 научних текстова о српском културно-уметничком благу, архитектури и археолошким локалитетима на тлу Србије, у оквиру пројекта Министарства културе и информисања, а под називом ”Трагом времена”.

-              15. септембра, у 18 часова, у Сали под сводовима, у Конаку кнегиње Љубице, одржаће се предавање уметника и професора Факултета примењених уметности на Одсеку за дизајн текстила Леоноре Векић и Златка Цветковића.

Кроз примере сопствене стваралачке праксе Леонора Векић говориће о ослобађајућем потенцијалу и експерименталној природи уметности текстила и прожимајућем односу са уметношћу инсталације. ”Сагледавање просторних одредница биће приказано кроз примену отворености текстилног обрасца, модуларност, флексибилност облика и реконфигурацију елемената. Не реметећи постојеће односе у простору, сви ови елементи формирају нове неочекиване релације, отварајући могућност новог виђења и доживљаја простора”, каже уметница. Цветковић ће нам причати о освајањима нових изражајних модела сопственог рада или како то каже историчарка уметности Љубица Јелисавац ”…То чини из пројекта у пројекат, као маркантни представник оног дела савремене сцене примењене и визуелне уметности уопште, усмерене на глобалне проблеме савременог човека и друштва, индустрије, технологије, традиције, природе, културе и медијске сфере…”

               Леонора Векић дипломирала је на ФПУ на Одсеку за дизајн текстила 1995. године. Магистрирала је 2000. године на предмету Таписерија. У звање ванредног професора ФПУ изабрана је 2020. године. Њени радови налазе се у колекцијама Музеја примењених уметности у Београду, Атељеа 61 у Новом Саду, Центру за културу ”Вук Караџић”, Лозница и у Bortolaso-Totaro Collection. Излагала је на бројним изложбама и манифестацијама у земљи и иностранству, а добитница је и бројних награда и признања.

               Златко Цветковић дипломирао је на Факултету примењених уметности и дизајна, на Одсеку дизајн текстила, 1996. године. Магистрирао је на истом факултету, област Таписерија, 2001. године. У звање ванредног професора изабран је 2020. године. Од 1995. редовно излаже у земљи и иностранству, а добитник је и многих награда и признања. Његови радови налазе се у колекцијама МПУ, Атељеа 61 у Новом Саду и Музеја декоративних уметности и дизајна у Риги (Летонија).

Видео о изложби можете погледати на ОВОМ ЛИНКУ.

 

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ