Концерт Душице Младеновић и Иана Вилсона у Конаку кнегиње Љубице

Музеј града Београда Вас позива на Матине концерт у недељу, 10. 7. 2022., с почетком у 12 часова, У Сали под сводовима у Конаку кнегиње Љубице. Улаз је бесплатан!

Виолинисткиња Душица Младеновић и пијаниста Иан Вилсон представиће се домаћој публици с богатим програмом, који ће након Београда извести на турнеји у Ирској.

Програм:

  • Sonata a moll, op.137                                               Franc ŠUBERT (1797-1828)

           (1816, 23)

  • A quarter million miles from the Moon                  Didri MekKej (b.1972)

          (2016, 6)

  • Fratres                                                                             Arvo PERT (b.1935)

           (1977, 11)

  • Duda za violinu solo                                                     Ian VILSON (b.1964)

         (2017, 2 SVETSKA PREMIJERA)

  • From the Book of Longing                                           Ian VILSON

          (1996, 12)

Дуо Младеновић Вилсон чине српска виолинисткиња Душица Младеновић и један од водећих ирских композитора Иан Вилсон, који је такође и пијаниста.

Душица и Иан истражују широк спектар музике од великана класичне музике као што је Шуберт, неконвенционалних композитора попут Ерика Сатија до савременијих композитора попут Арва Пертаисамог Вилсона. Њихова музичка сарадња почела је пре више од 10 година када је Иан компоновао ново дело за Душицин виолински трио и од тада су небројено пута сарађивали. Један од досадашњих врхунаца била је светска премијера „Ископаног Сократа” (Socrates Ungraved), Ианова прерада „Сократа“ Ерика Сатија у дело за виолину и оркестар које је Душица премијерно извела са Београдском филхармонијом 2о18. Као дуо, недавно су премијерно извели ово дело у верзији за виолина и клавир на свом првом заједничком концерту у оквиру Београдског Ирског фестивала. Страствени у томе да своју омиљену музику деле са публиком, дуо Младеновић-Вилсон ће дебитовати на турнеји по Ирској у јулу 2022. године, а на београдском концерту ће извести део припремљеног репертоара.

Душица Младеновић је учење започела у Школи за музичке таленте у Ћуприји, а потом је завршила Средњу музичку школу Др Војислав Вучковић у Београду, у класи проф. Ранкице Оршолић. Дипломирала је и магистрирала на Академији уметости у Новом Саду код проф. Дејана Михаиловића. Додатно се  усавршавала на курсевима код еминентних професора као што су Марина Јашвили, Игор Озим, Иља Груберт, Ами Фламер, Антоанет Лоуман, Марко Јосифоскии др. Током студија била је стипендиста републичког Фонда за младе таленте. У том периоду била је ангажована у значајним међународним културним пројектима за младе у Немачкој – учесник Међународног омладинског фестивала у Бајројту и концерт мајстор Немачко-скандинавског омладнског оркестра у Берлину. Имала је преко 150 наступа као члан разних камерних састава – у Србији, Хрватској, Француској, Немачкој, Аустрији, Турској и Холандији. Одржала је 18 солистичких концерата у нашој земљи. Као солиста извела је Обрадовићев концерт за виолину са БГО Душан Сковран, а са Београдском филхармонијом Вивалдијеву „Зиму“ у оквиру пројекта за децу „Четири годишња доба“ и премијеру виолинског концерта  „Ископани Сократ“ Ијана Вилсона у оквиру камерне сцене “Пандемонијум“. Наступала је на фестивалима на бројним домаћим фестивалима. Премијерно је извела дела Дејана Деспића и Ијана Вилсона, Душана Радића, Милоја Милојевића, Мирјане Живковић, Драшка Аџића и других. Била је члан многобројних камерних састава и оркестара. Ангажована је у Београдској филхармонији као стални члан и свира прву виолину у гудачком квартету Аниме. Снимала је за Радио-телевизију Србије, издања „Oboe Classics“ и „Riverrun Records“ Риверрун Рецордс, а ирска национална радио-станица RTÉ lyric fm и Радио-Београд 1 су емитовали снимке са њених концерата. Последње 3 године учествовала је у реализацији два диска, која су била веома позитивно оцењена.

Иан Вилсон (Ian Wilson; 1964, Северна Ирска) је написао више од 200 композиција, укључујући опере, концерте, двадесет гудачких квартета, оркестарску и камерну музику, као и мултимедијална дела. Вилсонове композиције извођене су и емитоване на шест континената и представљене су на фестивалима као што су: Би-Би-Си Промс, Венецијанско бијенале, Ај-Ес-Си-Ем Светски дани музике и у дворанама као што су: њујоршки Карнеги Хол, лондонски Ројал Алберт Холи Вигмор Хол, амстердамски Концертгебау, бечки Музикферајн и токијски Сантори Хол. Године 1991. Вилсон је освојио награду на фестивал Ултима у Ослу за оркестарску композицију „Running, Thinking, Finding“, а 1992. добио је награду „Macaulay Fellowship ” Уметничког Савета Ирске. Године 1998.изабран је за члана Савеза креативних уметника Ирске, Есдана (Aosdána ), а последњих година био је такође професор-истраживач у Одбору за истраживање уметности и хуманистичких наука (Arts and Humanities Research Board) Универзитета у Алстеру, на пост-докторском истраживању у оквиру конзорцијума Ан Форас Феасана институтa за технологију у Дандоку у Ирској, те композитор-сарадник ансамбла Камерата Пацифика из Калифорније и Алстероркестра. Био је уметнички директор Фестивала нове музике у Слајгоу од 2003. до 2011. године.  

Преко педесет Вилсонових композиција доступне су на комерцијалним издањима Diatribe, Riverrun, Black Box, Timbre, Guild, Meridian и Chandos. Његове партитуре објавили су Ricordi из Лондона и Universal Edition.

www.ianwilson.ie

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ