Концерт камерне музике у Конаку кнегиње Љубице

Концерт камерне музике биће одржан у суботу, 25. јуна у сали под сводовима у Конаку Кнегиње Љубице, с почетком у 19 часова.

МИЛДА (Желем) Кузминац је диплому о стеченом високом образовању, одсек клавир, стекла на Факултету музичке уметности Универзитета уметности у Београду у класи проф. Мирјане Вукдраговић. Запослена је у Музичкој школи „Петар Кранчевић“ у Сремској Митровици као професор клавира, такође је радла и као клавирски сарадник на свим одсецима у школи. Током дугогодишње каријере учествовала је на многобројним такмичењима, фестивалима и концертима (у земљи и  иностранству) и освајала са ученицима бројне награде. Директор је фестивала пијанизма (ове године осми по реду) под покровитељством Министарства културе, Покрајинског секретаријата за културу, Покрајинског секретаријата за образовање и Града Сремска Митровица, а такође је као директор Школе организовала и Фестивал гудача неколико пута, такође под покровитељством Министарства културе Републике Србије и Покрајинског секретаријата.

Милда Кузминац је била и члан клавирских жирија на такмичењима, ментор у школи колегама, присуствовала многим семинарима, била члан Уметничког савета Позоришта “Добрица Милутиновић”. Важан део биографије чине и концерти где је наступала као солиста или као клавирски сарадник са реномираним музичарима: Милијаном Николић, мецосопраном Миланске Скале, Александром Стефаном Радишевићем, баритоном, Александром Падров, солистом РТВ, Сенком Недељковић, сопраном, чланом опере Српског народног позоришта у Новом Саду, ту су и два концерта одржана у Токију, Јапан, са барокним оркестром, концерт са Гудачима Светог Ђорђа. Свира са квартетом “Маестре” од 2017. До сада  је квартет остварио низ запажених наступа, од којих се издвајају: Велика сала Задужбине Илије М. Коларца, Установа културе “Вук Стефановић Караџић” у Београду, затим концерти у Новом Саду, Руми и донаторски концерти у родном граду. Значајни су и концерти остварени по добијеном конкурсу ИЊЦ, када је реализовано пет концерата у домовима за стара лица широм Војводине, а такође и едукативни концерти по домовима ученика средњих школа широм Србије.

АЛЕКСАНДАР Стефан Радишевић је завршио средњу музичку школу 'Исидор Бајић' у Новом Саду у класи проф. Милице Стојадиновић и Академију уметности у Новом Саду у класи светски признатог мецосопрана, проф. Бисерке Цвејић. Током средње школе, стипендиста је фонда 'Меланија Бугариновић', а током студија фонда 'Мадлена Јанковић - Зептер' који се додељују најталентованијим младим уметницима у земљи. Током студија, сарађивао је са Слободаном Тркуљом на самом зачетку етно пројекта "Балканополис" ,а са продуцентом Владимиром Морицом основао је и групу "ВИВИД" и подписао уговор за Енглеску кућу "Peoplesound" за албум под називом "True stories", електро-поп жанра. Као кантаутор, 2002. године издаје ауторски world music албум под називом "Киша иде...", базиран на фолклорној музици Србије, Македоније и Бугарске, за издавачку кућу City records.

Почасни је члан жирија на фестивалу дечије музике "Милион чудеса" Софиа – Банкиа, Бугарска, и редовни је уметнички сарадник и консултант Међународног Фестивала Младих 'Балцан Yоутх Фестивал'- Сандански, такође у Бугарској, на коме је 2003. године проглашен за најбољег иностраног  певача те године. Редовно сарађује са РТС и РТВ, активан је концертни музичар и иза себе има преко 50 солистичких концерата оперске, лиед, барокне и евергрин музике. Седам година је радио као професор соло певања у основној и средњој музичкој школи 'Петар Кранчевић' у Сремској Митровици, где су ученици његове класе освајали многе награде на републичким и независним такмичењима певача. Од октобра 2009. године води свој приватни вокални студио где се бави педагогијом у оквиру неформалног образовања и професионалних тренинга у оквиру оперске, поп, мјузикл, џез и драмске - позоришне делатности. Такође, вокални је продуцент, композитор и текстописац у сарадњи са еминентним музичким студијима. Члан је УДРУЖЕЊА МУЗИЧКИХ УМЕТНИКА СРБИЈЕ са статусом самосталног уметника.

ВЕРОНИКА Вања рођена је у Љубљани, где је завршила нижу музичку сколу на два одсека – виолина и клавир, потом и средњу музичку школу, одсек виолина. Током живота у Словенији, наступала је са бројним словеначким певачима и глумцима (Креслиин, Зоре, Кевц, Годец, Гојц, Валиц) и свирала са оркестром музичке школе Мосте - Поље, а касније и са оркестром Конзерваторијума за музику и балет у Љубљани учествује на бројним фестивалима по Словенији, Немачкој (Дрездрен), Белорусији (Витебск), Италији (Трст, Цивидале дел фриули) и Мађарској (Будимпешта). Сваког лета присуствовала је различитим виолинским мастеркласима у оквиру фестивала Блед. Једна је од оснивача камерате Љубљана (камерни састав од 10 гудача). У Београду живи већ три године као студенткиња Факултета музичке уметности, смер виолина у класи Љубомира Михајловића. Основно музичку школу соло певања је завршила у Београду код Невене Петковић и наставила даље да похађа вокални студио Александра Стефана Радишевића.

Ове године је на фестивалу Liebeslied у Сремској Митровици освојила прву награду соло певача. Већ две године је чланица удружења Нове звезде класичне музике с којима одржава концерте по Београду.

ПРОГРАМ

 1. G.B.Pergolesi - "Se tu m ami"
 2. A.Scarlatti - "Se Florindo e fedelle"
 3. C.W.Gluck - "O del mio dolce ardor"
 4. A.Scarlatti - “ Son tuta duolo”
 5. W.A.Mozzart - "La ci darem la mano"
 6. W.A.Mozzart - "Non piu andrai"
 7. W.A.Mozzart - "Voi che sapete" (Aria Kerubina, "Figarova ženidba")
 8. W.A.Mozzart - Canzonetta "Deh, vieni alla finestra"
 9. P.I.Cajkovski- Valce sentimentale
 10. J.Gotovac - "Na noćištu"
 11. F.Lehar - “Ljubavni duet”
 12. Lucio Dalla - "Caruso"
 13. M.I.Glinka /Mili Balakiriev - "Ševa"
 14. I.Bajić - "Uspavanka sinu Vladimiru"
 15. J.S.Bach - "Jesu joy of mans desiring"

Улаз је бесплатан!

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ