Отворена изложба Музеја града Београда у Љубљани

У простору Парохијског дома Српске Православне Цркве у Љубљани (Словенија), 1. јуна је отворена тематска изложба Музеја града Београда „Музичко пријатељство – Даворин Јенко и Стеван Стојановић Мокрањац“, поводом прославе манифестације Дани Српко Словеначког пријатељства.

Присутне су поздравили први секретар амбасаде Републике Србије, господин Александар Гаталица, као и госпођа Дивна Обреновић и господин Марко Сладојевић из Српског културног центра.

Композитори Даворин Јенко (1835–1914) и Стеван Стојановић Мокрањац (1856–1914) су међу најзначајнијим личностима заслужних за развој српске музичке културе, и уметности уопште, у другој половини 19. века.

На изложби је представљен материјал различитог типа, међу којима су фотографије, архивска грађа, као и лични предмети композитора Стевана Стојановића Мокрањца. Поставка је употпуњена дигиталним садржајима, уз које публика може да приступи музици ових композитора, као и да се прошета кроз родну кућу Стевана Ст. Мокрањца уз VR наочаре. Током трајања изложбе емитоваће се епизоде о Јенку и Мокрањцу, серијала „Српска музика кроз векове“, научно образовног програма РТС.

Аутор изложбе је Маријана Дујовић, а аутори поставке Јелена Медаковић и Филип Шолн. Дигитални садржај реализовао је Ocolo Studio.

Изложба је отворена до 10. јуна 2022. године.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ