Седма „Тржница идеја“ 8. априла

Музеј града Београда и Народни музеј у Београду вас са великим задовољством позивају да посетите седму „Тржницу идеја” која ће бити одржана у петак, 08. априла 2022. од 10 до 16 часова у атријуму Народног музеја (улаз из Васине улице).

Циљ манифестације „Тржница идеја” је континуирана сарадња музеја и школа и препознавање баштине као ресурса, а установа културе као места за учење.

На седмој „Тржници идеја” представиће се 23 установе културе и организације које се баве едукацијом деце и младих и/или имају едукативне програме у својој понуди: Музеј Војводине, Француски институт у Србији, Завод за заштиту споменика културе града Београда, ПТТ музеј / Пошта Србије, Музеј примењене уметности, Задужбина Илије М. Коларца, Музеј позоришне уметности Србије, Галерија слика „Сава Шумановић” у Шиду, Музеј афричке уметности, Библиотека града Београда - дечје одељење „Чика Јова Змај”, Музеј илузија, Историјски музеј Србије, Народни музеј Кикинда, Народни музеј у Београду, Етнографски музеј у Београду, Музеј града Београда, Природњачки музеј, Београдска тврђава, Музеј науке и технике, Дечји културни центар Београд, Југословенска кинотека, Студио - центар за културну едукацију, Завичајни музеј Књажевац.

Током целог сајамског дана посетиоци ће бити у прилици да сазнају детаље о разноврсним едукативним програмима кроз штампане и видео материјале учесника, да разговарају са представницима установа културе, договоре конкретну сарадњу и упознају се са: израдом оптичке играчке тауматроп; процесом рада током израде анимираног филма; коришћењем интерактивних е-публикација у истраживању сталних поставки; слагањем едукативне играчке Архиконструктор; логичко-дидактичким игрицама; играма меморије; писањeм старим писмима (клинасто писмо, хијероглифи и глагољица); традиционалним техникама украшавања ускршњих јаја; интерактивним приповедањем народних прича и умотворина коришћењем драмских техника; слагањeм слагалица (фотографије старог Београда и Земуна, репродукције слика Саве Шумановића); кенијском математичком игром Шисима, појмовима из палеонтологије; разматрањем актуелних тема које се тичу младих кроз драмске форме; учењем о наслеђу кроз реплике музејских предмета, као и другим занимљивостима. Бројне наведене активности могу бити подстицај, а неке од њих и врло применљиви алати васпитачима и просветним радницима у раду са децом и у настави

Као посебан део програма и додатни подстицај на сарадњу ресора образовања и културе, у истом простору су планирана и два пратећа програма. У 12ч биће одржана презентација онлајн образовних програма Народног музеја у Београду, која обухвата видео вођења и видео радионице и које наставници могу користити као алат у настави. Од 14ч биће одржана радионица за наставнике Изрази своје осећање током које ће се наставници упознати са креативним драмским техникама које могу користити у раду са ученицима у циљу подстицања њихове емоционалне изражајности.

Манифестација „Тржница идеја” отворена је и за индивидуалне посете, а понуда програма односи се на узраст од 3 до 18 година. Улаз је слободан.

Програм манифестације.

Пратећи програм манифестације.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ