Гудачки квартет Мераки у Конаку кнегиње Љубице

Гудачки квартет Мераки наступиће 23. јуна у 18 часова у Конаку кнегиње Љубице. На програму су дела Хајда и Моцарта.

Гудачки квартет Мераки основале су Виолета Ћирић, Нада Шарковић - виолине, Ена Ваганек - виола и Магдалена Матић - виолончело, и заједно наступају од 2020. године.

Иако млад ансамбл, од свог оснивања до данас, Мераки квартет је одржао велики број наступа у Србији и иностранству, како на појединачним концертима, тако и у оквиру више фестивала.

Поред концерата у Београду (Коларчева задужбина, Центар лепих уметности Гварнериус, СКЦ, УК Пароброд, Јеврејска општина, Друштвени центар КРОВ, КЦ Чукарица, Галерија N.EON, Хришћанска Адвентистичка Црква, Италијански културни центар итд.), Крагујевцу (Галерија Народног музеја), Смедеревској Паланци (Народни музеј), квартет је наступио на обележавању дана рођења Стевана Ст. Мокрањца у Неготину (Галерија Дома Културе), на Квартетијади (Јеврејска општина), као и на манифестацији АРЛЕММ у Београду, и у оквиру самог АРЛЕММ фестивала(2021, 2022) у Ариљу, где је као добитник стипендије имао част да се усавршава на мастеркласу код професора Катарине Поповић и Емилија Перцана. Мераки квартет је учествовао и на Фестивалу камерне музике (Нови Сад) у оквиру концерта Млади таленти. Од стране Катедре за камерну музику, Факултета музичке уметности у Београду, квартет је награђиван концертима у оквиру циклуса ФМУ и Гварнеријус награђују 2021. и 2022. године. У сезони променадних концерата Београдске променаде у 2022. години, квартет је у марту одржао концерт у Великој сали Задужбине Илије М. Коларца. У јулу 2022. године, квартет је одржао концерт у оквиру фестивала Toppenkurset и Festspillene Helgeland у Норвешкој. Током боравка у Норвешкој, као добитнице стипендије, имале су прилику да се усавршавају код Гунхилд Нордахл (Gunnhild Oddbjørnsdatter Nordahl), Максвел квартета (Maxwell Quartet) и маестра Николаса Картија (Nicholas Carthy). У августу 2022. године, учествовале су на манифестацији Арт Окупација у Сомбору, где су одржале концерт. Одржале су концерт у склопу 6. Међународног фестивала камерне музике у Вршцу у септембру 2022. године. Мераки квартет је у децембру 2022. године имао мини турнеју на Малти, у оквиру које су одржана два концерта - један у цркви Св. Франсиса, Викториа, Гозо, и други у De Paule Band Club, Валета. На Малти су имале прилику да сарађују са Милицом Лоренс. Квартет је изабран да се придружи МЕРИТА платформи 2023. године. Поред већ поменутих, Мераки квартет се до сада усавршавао код педагога Наташе Петровић, Мирјане Нешковић, Ладислава Мезеиа, Томаша Покшивињског и Виде Вујић. Чланице квартета тренутно су студенти мастер, специјалистичких и докторских студија на Факултету музичке уметности у Београду, на одсеку за камерну музику, у класи проф. Катарине Поповић.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ