Концерт камерне музике у Конаку кнегиње Љубице

Концерт камерне музике на којем ће учествовати Лазар Николић, Никола Зарингер, Маша Бабић, Лука Бошковић и Ката Стојановић, биће одржан  понедељак, 5. јуна у 20 часова у Конаку кнегиње Љубице.

На програму су дела А. Хачатуријана, Д. Шостаковича и С. Франка.

Улаз је слободан.

Лазар Николић је рођен 21. 9. 1995. године у Смедереву. Основно и средње музичко образовање стекао је уз признање за ђака генерације у Музичкој школи „Стеван Мокрањац“ у Пожаревцу у класи професора Зорана Вељковића. Основне и мастер академске студије похађао је на Факултету музичке уметности у Београду у класи професорке Гордане Матијевић.

Као први студент са поменутог факултета који је учествовао у Ерасмус+ програму добио је прилику да се образује и на Музичком конзерваторијуму у граду Вигу у Шпанији у класи проф. Мариа Периса Салома. Обучавао се и на Ченгду Универзитету у Кини у класи професора Тимура Мељника, приликом чега је постао и члан Сечуанског симфонијског оркестра где је имао прилике да сарађује са бројним уметницима Азије и Европе. По повратку у Србију постаје активни члан Гудача Светог Ђорђа, а касније и хонорарни сарадник оркестра Радио телевизије Србије.

Никола Зарингер (1996) рођен је у Београду, где је завршио Средњу музичку школу „Станковић“, у класи проф. Вањушке Мартиновић. Своје даље школовање наставља на Факултету музичке уметности у Београду, најпре у класи проф. Невене Поповић, а затим и у класи проф. Владимира Цвијића. Добитник је неколико значајних признања, које Факултет музичке уметности у Београду додељује најперспективнијим студентима. Током школовања похађао је велики број мајсторских курсева код реномираних педагога и пијаниста. Добитник је бројних награда на такмичењима у земљи и иностранству. Тренутно је студент докторских студија на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. Владимира Цвијића.

Маша Бабић (1990, Загреб) је одрасла у Београду где је завршила нижу музичку школу у класи проф. Љиљане Турлаков и СМШ Станковић у класи проф. Иване Јасић. Са 16 година је уписала ФМУ, а дипломирала је и завршила мастер студије у класи проф. Лидије Станковић. Специјалистичке студије камерне музике завршава 2013. године у класи проф. Јасне Туцовић. Мастер из камерне музике завршава у класи проф. Чиа Чоу на Универзитету у Грацу, где се паралелно усавршавала и у педагошким студијама клавира у класи проф. Ајами Икеба.

Наступала је у земљи и иностранству. Од освојених награда на такмичењима у категоријама соло и камерна музика, издвојила би прву награду на "Николај Рубинштајн" такмичењу у Паризу 2000. године.  Од 2011. ради као корепетитор у СМШ Јосип Славенски, а од децембра 2011. бави се и организацијом концерата класичне музике. 2017. оснива са колегама Милошем Микетићем и Милицом Ковачевић уметничко удружење "КЛАССИКУМ" и са пројектом "Класика у посети" бивају један од 10 победника Центрифуга конкурса за 2017/2018. Њена композиција "Одлагање" се нашла на издању "Фемиxете". Имала је задовољство да буде сарадник Школе за музичке таленте у Ћуприји. Највише воли да окупља људе, свира у камерним ансамблима и да учествује у пројектима који се баве едукацијом.

Лука Бошковиц, 1992.г. из Београда, уписује Музичку школу „Јосип Славенски“ у класи професора Мирољуба Аранђеловица Расинског, коју завршава са одличним успехом. Наставља школовање на конзерваторијуму  „Луиги Цхерубини“ у Фиренци у класи Маестра Фабија Батистелија. Током студија у Италији свира у камерним саставима и оркестрима у познатим салама. Поред класичне музике посвећује се и савременој музици и наступа на фестивалима Равена 2021 и фестивалу у Ђенови Дуе цасе ди Берио.

Свирао је у различитим оркестрима, учествовао је у извођењу позоришних представа и опера у сарадњи са  компанијом Ломбарди-Тиези. Усавршавао се на мастер-класовима у Европи и дипломирао на мастер студијама 2017. године на конзерваторијуму „Луиги Цхерубини“ у Фиренци са највишом оценом 110/110, са посебном похвалом Лоде е мензионе Доноре (цум лауде). Од 2022. године учествује као ментор у Европском пројекту “Соунд оф цханге”.  Уписује мастер из камерне музике 2022.г. на Факултету музичке уметности у класи проф. Игора Лазића. Тренутно је запослен у Полицијском оркестру Републике Србије.

Ката Стојановић је рођена 1997. године у Пожаревцу. Виолину је почела да свира у шестој години, у Музичкој школи „Стеван Мокрањац“, у родном граду. Завршила је и основну и средњу школу у класи професора Зорана Вељковића, као ђак генерације. Основне и мастер студије је завршила на Факултету музичке уметности, у Београду, у класи професорке Маје Јокановић, а након тога је завршила још један мастер са специјализацијом, на Циришком универзитету уметности, у класи професора Александра Ситковјетског. Тренутно је студент треће године докторских студија виолине на ФМУ, у Београду.

Од великог броја награда, које је освојила током својих студија и на почетку уметничке каријере, најзначајније су: И награда на такмичењу Гианлуца Цампоцхиаро (Катанија, Италија); специјална награда издавачке куће Стаццато на такмичењу Антон Рубинстеин (Дизелдорф, Немачка); И награда на такмичењу Wорлд Опен Онлине Цомпетитион са пијанистом Николом Зарингером, у категорији дуо.

Као најбољи студент гудачког одсека на ФМУ у Београду, добила је награде из фондова Миодраг Мацић Мишо, Мери Жежељ-Мајер и Мерима Драгутиновић. Од 2021. године запослена је на ФМУ, у Београду, као Истраживач-приправник, на основу конкурса Министарства науке, технолошког развоја и иновација.

 

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ