Тематскa вођењa кроз изложбу „Нови Живот ствари“

 

Археолошки предмети се често откривају у фрагментима. Њихово поновно састављање, попут тродимензионалне слагалице, и рестаурација делова који недостају је дуготрајан процес који за циљ има враћање читљивости и разумевања предмета.

Током интерактивног вођења кроз изложбу биће представљени ови процеси „слагања слагалице“ и примењене методе конзерваторско-рестаураторског поступка на предметима, као и изазови и проблеми на које смо наилазили током рада.

Посетиоци ће бити у прилици да сазнају како се рестаурирају фрагилни археолошки предмети, у којим случајевима и зашто се експонати поново рестаурирају, тзв. старе рестаурације, које су то савремене, а које превазиђене методе, затим понешто и о интервентној конзервацији и реверзибилности примењених поступака на археолошким предметима.

Поред бројних експоната завршене рестаурације, у поставци ћемо видети и предмете на којима је конзерваторски поступак изведен до одређене фазе, и то на једном делу истог предмета, као занимљиве примере изгледа „пре“ и „после“.

Кроз поставку вас воде конзерваторке Звездана Поповић и Андреа Петровић Грбић и аутори изложбе.

  • Недеља, 23. април, од 12 часова
  • Четвртак, 27. април, од 16 часова
  • Среда, 3. мај, од 16 часова
  • Недеља, 7. мај, од 12 часова

Улаз је бесплатан.

Конак кнегиње Љубице, Кнеза Симе Марковића 8

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ