Изложба „Метаморфозе“ у Салону Музеја града Београда

У Салону Музеја града Београда у петак, 7. априла 2023. године у 19 часова, биће отворена изложба “Метаморфозе”, уметника Немање Мате Ђорђевића.

Ова изложба још једна је у низу активности којима Музеја града Београда ове године обележава јубилеј 120 година од оснивања.

Проткана комплексном симбиозом различитих промишљања о човеку, његовој судбини, отуђености, немоћи, његовим дегенеративним трансформацијама и егзистенцијалним питањима живота и смрти, уметничка поетика Немање Мате Ђорђевића, на себи особен начин, представља својеврстан „духовни противотров за друштвене отрове, естетичку алтернативу модерном нихилизму“. Као реакција на различите аномалије присутне у човековом непосредном животном окружењу, иконографијa његових дела формира се, како то сам уметник истиче, у виду личне флоре и фауне која еволуира и мења се под одређеним притисцима. То константно промишљање о човеку и свету у коме живи, преточено у уметничке визије, Немања Мате Ђорђевић, у оквиру изложбе у Салону Музеја града Београда, презентује у виду радова новије продукције, сликама претежно великог формата изведеним у техници уље на платну, односно цртежима изведеним у техници туш на папиру, али и скулптуралним формама мањих димензија, којима у последње време посвећује посебну пажњу, изведеним комбиновањем различитих материјала. 

Немања Мате Ђорђевић, Демијург - Апокалипса, 2023, уље на платну

За свој досадашњи стваралачки опус Немања Мате Ђорђевић добио је бројна признања, од којих треба истаћи прву награду за цртеж Фондације Владимир Величковић 2009. године, награду за подстрек сликарству француске Академије лепих уметности из фонда Roux et Tronchet (Le prix en peinture sur les Fondations Roux et Tronchet) 2012. године, награду за сликарство на 47. Зимском салону у Херцег Новом 2014. године, награду Милан Коњовић – Ликовна јесен за сликарство у Сомбору 2014. године, награду резидента од годину дана у студију Француске академије Пјер Давид Веил (Pierre David-Weill), другу награду фонда за цртеж француске Академије лепих уметности (Prix de dessin Pierre David-Weill) 2015. године, као и награду за цртеж Остен бијенале цртежа у Скопљу 2016. године.

Немања Мате Ђорђевић, Nyctophilia, 2021-2023, уље на платну

Изложба траје до 26. априла 2023. године. Улаз је слободан.

Салон Музеја града Београда налази се у Булевару краља Александра 32. Радно време: уторак - субота од 12 до 20 часова, недеља од 12 до 18 часова, понедељком затворено.

 

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ