Одржана академија у част војводи Степи Степановићу

Академија посвећена великану српске историје, војводи Степи Степановићу одржана је данас, 10. марта, у родној кући великог војсковође.

Упркос кишовитом времену окупио се знатан броје поштовалаца славног војводе, његови потомци, бивши ратници и ученици вождовачких школа како би сведочили још једном јавном часу историје.

Поводом 11. марта када се навршава 167 година од рођења Степе Степановића у име Општине Вождовац присутнима се обратио члан Већа Милан Мратинковић подсетивши присутне на највеће битке које је војвода предводио у Првом светском рату. О Степином детињству и школовању у Кумодражу, а касније у Београду и његовим раним војничким данима говорио је директор ОШ „Степа Степановић, историчар Саша Анђелковић, а ученици петог и осмог разреда Нађа и Видан испричали су окупљенима како је војевао у српско-турским, балканским и Великом рату  и како је проводио дане у старости.

Захвалност Општини за сећање на Степу Степановића иразио је војводин праунук Драгиша Степановић, подсетивши да је Степа водио ослободилачке ратове, а у име Удружење потомака ратника 1912 – 1920. године присутне је поздравио председник Иван Стратимировић.

Венце на споменик Степи Степановићу у центру Кумодража и на спомен плочу у родној кући положили су чланови Већа Општине Вождовац Драган Животић и Милан Мратинковић, председник Удружења потомака ратника 1912-1920 Иван Стратимировић и представници Савеза резервних војних старешина Вождовца.

Академији су присуствовали чланови Већа Општине Миленко Аврамовић, Љубиша Пејичић и Драган Рајић, музејски саветник и шеф Одсека за историју Музеја град Београда Владимир Томић, наставници и ученици ОШ „Јајинци“ и ОШ „Војвода Степа“ и чланови КУД-а „Радост“ из Села Раковица.

(Градска општина Вождовац)

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ