Изложба „Оне“ у Конаку кнегиње Љубице

Изложба „Оне“ Предрага Митића биће отворена у уторак, 21. фебруара у 19.30 часова у Сали под сводовима у Конаку кнегиње Љубице.

Оне су јавне личности, фотографкиње, новинарке, менаџерке, медицинске сестре, професорке, студенткиње и ученице. Жене остварене на личном и професионалном плану, које плене својом харизмом. А ту харизму, њихове особености, фотограф Предраг Митић овековечио је на најбољи начин. Фотографије пред вама говоре томе у прилог.

Портрет је најзахтевнија фотографска игра. Коју не може свако да дочара. Предраг Митић, кроз свој дугогодишњи фоторепортерски рад, одлично је упознао Човека. Како да му овековечи онај митски 21 грам који је невидљив, а опет тако свеприсутан, као аура. Душу.

Изложба пред вама стварана је дуго, темељно, пажљиво. Стрпљиво. Морала је буде савршена. Као што су то Оне. Фотографкиње, новинарке, менаџерке, медицинске сестре, професорке, студенткиње и ученице. Остварене на личном и професионалном плану, које плене својом харизмом.

Изложба „Оне“ биће отворена до 5. марта.

О аутору

Предраг Митић је радио у дневним новинама 48 година. Почео је у „Вечерњим новостима”, одакле прелази најпре у „Борбу”, затим у „Нашу Борбу”, а на позив Славка Ћурувије долази у „Дневни телеграф” као уредник фотографије. Са колегама из „Борбе” оснива дневне новине „Данас”, из којих се поново враћа у „Вечерње новости”.

Политичка фотографија му је омиљена тема, па су му тако најпознатије фотографије управо из те области, пре свих „Драгана испред воденог топа са демонстрација 9. марта 1991”, која се налази у Музеју примењене уметности и чува се као културно благо.

Фотографија „Сликај ако смеш”, на којој је Шешељ уперио пиштољ у аутора фотографије Предрага Митића, добила је бројне награде, а велико интересовање јавности изазвале су и фотографије „Аркан и Слободан Милошевић на сахрани Радована Стојчића Баџе”, као и „Слободан Милошевић са подигнутом руком на митингу у Нишу”. Све ове фотографије објавили су најпознатији светски медији.

У дугогодишњој каријери добио је више од двадесет награда и признања као што су: награде „Борбе” и „Вечерњих новости” за најбољу фотографију године, награда за најбољу фотографију агенције Тањуг, Yу пресс фото, Пресс фото Србија, Статус… Гостовао је у серијалу „Мој лични печат”, као и у емисији код Зорана Пановића „Пресс и ја”.

Учествовао је на више од двадесет групних изложби, а ово му је трећа самостална изложба.

Тренутно се бави студијском фотографијом, а портрети су му специјалност.   

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ