Изложба Владимира Величковића у Салону МГБ

Изложба „Владимир Величковић – поклон колекција Музеју града Београда“ биће отворена у Салону Музеја града Београда (Булевар краља Александра 32) у среду, 1. фебруара у 19 часова.

Изложба траје до 26. фебруара 2023.

Салон Музеја града Београда отворен је од уторка до суботе од 12 до 20 часова, недељом од 12 до 18 часова, а понедељком је затворен. Улаз је слободан.

Музеј града Београда ове године обележава 120 година од оснивања. Прва у низу активности којом ће Музеј града Београда започети обележавање овог значајног јубилеја је изложба „Владимир Величковић – поклон колекција Музеју града Београда“, која уједно носи поруку важну и за почетак рада Музеја и за његово, сто двадест година дуго, трајање, а то је – даривање. Бројни легати, поклон колекције и појединачни поклони уметника, научника, колекционара и других љубитеља културе и уметности драгоцени су део колекција које Музеј баштини. 

Музеју града Београда 2021. године поверено је на чување, одржавање и старање двадесет и осам уметничких дела Владимира Величковића. Овај вредан поклон обухвата радове настале у периоду од 1972. до 2009. године, које је Владимир Величковић још за живота наменио као поклон Граду Београду. Репрезентативна дела Владимира Величковића представљају једну од најзначајнијих донација које је Музеј града Београда добио у претходном периоду. Реч је о две монументалне слике у техници уље на платну, два цртежа у техници акрил на папиру и двадесет и четири сериграфије на папиру. Ова дела сада се први пут заједно излажу као целина, пружајући могућност увида у различите фазе стваралачког опуса овог истакнутог уметника. Радови представљени на изложби у Салону Музеја града Београда, као сведочанство о једној изузетној уметничкој личности која је оставила препознатљив траг на савременој уметничкој сцени, чине вредну колекцију која ће несумљиво представљати важан извор за нека будућа ликовна тумачења уметничког опуса Владимира Величковића.     

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ