Археолошко налазиште „Бело брдо“у Винчи

Истраживања на Винчи започео је професор Милоје Васић, који је на овом месту вршио археолошка ископавања између 1908-1934. и која, са прекидима, трају до данас. Налази са ових ископавања чувају се у Народном музеју у Београду, а мањи део у Археолошкој збирци Филозофског факултета у Београду.

Винча је појам којим се обележава зенит европског неолита. Између 5300. и 4500. год. п.н.е. простор данашње Србије и Централног Балкана постају културно средиште Европе, а на месту данашње Винче формирано је велико насеље.

Археолошки налази из Винче и других неолитских налазишта у овом делу Европе променили су наш поглед на праисторијског човека. Остаци откопаних насеља говоре о развијеној култури становања и цивилизацијском напретку.

На раскрсници стратешких водених и друмских путева Винча постаје највеће тржиште тадашње Европе, и то не само због изузетне вредности сопствених производа, већ и због ретких сировина и предмета који су у њу допремани из Трансилваније, горњег Потисја, доњег Подунавља, и са обала Егејског и Јадранског мора.

Налази у археолошком слоју високом око 10,5 м сведоче о континуитету живота све до наших дана.

Стална поставка

Културни слојеви из Винче садрже праве ризнице најразноврснијих предмета: алате од камена и животињских костију, керамичко посуђе за свакодневну употребу, луксузне посуде од керамике, раскошно декорисане ритуалне вазе, велики број антропоморфних и зооморфних фигурина, просопоморфне поклопце, накит од разних врста скупоцених материјала и друге предмете израђене у самој Винчи, или прибављене из удаљених области средње Европе, доњег Подунавља или Медитерана. На основу ових налаза, као и на основу остатака архитектуре и коришћених сировина је поуздано реконструисана материјална и духовна култура неолитских становника Винче.

Археолошки налази са ископавања од 1978. која је вршио Музеј града Београда чине највећи део музејске поставке у Винчи, чији је фокус на неолитском периоду, а изложени предмети из бакарног и бронзаног доба, као и са средњовековне некрополе, сведоче о вишемиленијумском континуитету живота на Винчи.

Прегледајте предмете изложене у Археолошком налазишту „Бело брдо“у Винчи
На нашем дигиталном депоу можете погледати и предмете из других музеја и збирки
Музеја града Београда.
Радно време

1. април - 31. октобар (Ван овог периода посете се најављују!)

Понедељак: затворен
Утораксреда и петак: 10-16 часова
Четвртак: 12-18 часова
Субота и недеља: 10-18 часова

Стручна вођења суботом и недељом организована су на сваких сат и по времена (10, 11:30, 13, 14:30, 16, 17:30)

Стручна вођења заказати на број: 0605005187

 

контакт информације

Адреса: Бело брдо 17, село Винча 
Тел: 011 80 66 340, 060 500 51 87
Мејлdragan.jankovic@mgb.org.rs

ЦЕНЕ УЛАЗНИЦА

Улазница: 300 дин
Повлашћени (ђаци, студенти, незапослени и пензионери): 150 дин
Групе: На сваких десет посетилаца у групи издају се две бесплатне улазнице. Ово се не односи на повлашћене категорије.
Бесплатан улаз: свака последња субота у месецу; деца млађа од 7 година, посетиоци са инвалидитетом са пратиоцем, чланови МДС и ICOM-а и власници картица ЕURO<26 и ISIC.

Карте за обилазак налазишта можете купити и на ОВОМ линку.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ