Сарадња Музеја и Основне школе Светислав Голубовић Митраљета

Основна школа „Светислав Голубовић Митраљета" из Батајнице већ три месеца учествује на креативним радионицама Дечјег клуба Музеја града Београда у Конаку кнегиње Љубице.

Наставница математике Александра Даниловић и наставница историје Љиљана Комазец су од децембра 2012. до марта 2013. довеле 5 група ученика 5. и 7. разреда на креативне радионице Београвирање и Моја дама из 19. века. Кроз ових пет радионица прошло је 68 ђака.

Креативна радионица Београвирање осмишљена је у склопу изложбе Брег за размишљање – Београд на гравирама од 16. до 19. века. У оквиру ове радионице организовано је вођење кроз изложбу, а потом су учесници правили своје гравире Београда или неког његовог дела за који су посебно везани или који сматрају значајним.

Моја дама из 19. века је радионица која се у Музеју града Београда организује већ дуже време. Циљ радионице је да се деца кроз разговор и креативан рад боље упознају са модом и културом епохе као и изгледом одеће кнегиње Љубице и угледних Београђанки средином 19. века. Практични део радионице се састоји од кројења делова српског грађанског костима и облачења лутки.

После одржаних радионица Београвирање, наставнице су у оквиру своје школе организовале изложбу дечјих радова, тако да су и осталим ученицима њихове школе могли да пренесу део атмосфере са радионица. Ускоро планирају и изложбу радова са радионица Моја дама из 19. века.

Деца и наставнице су се са радионица враћали пуни утисака. Ова основна школа је одличан пример како се образовне установе и установе културе могу повезати у реализацији заједничког циља, а то је образовање младих.