Menu

Посетите

Завичајни
музеј Земуна


Главна 9, Земун (Спиртина кућа)

  1. О Музеју
  2. Дешавања

Завичајни музеј Земуна смештен је у кући подигнутој средином XИX века за врло имућну и утицајну породицу Спирта. Спирте су позната фамилија цинцарског порекла која се у Земун доселила крајем 18. века.

Кућа у Главној улици изграђена је по пројекту бечког архитекте Ферстла, а изградњу је финансирао Димитрије Спирта. Једина је неоготска зграда сачувана на ширем подручју Београда. Кућа је завршена 1855. године, али у њој Димитрије није дуго живео. Преселио се у Панчево где је 1885. и умро. Последњи власник из породице Спирта био је Ђорђе, који је кућу преписао својој жени Софији. Она је умрла 1916. у Швајцарској.

Архитектонским одликама и богатим ентеријером кућа се издваја од тадашњих кућа у граду, чиме се потврђује друштвени положај чланова породице, чији је члан Павле 1856. добио племићко звање и право на породични грб. Фасада је од камена, а на зидовима широког лучног улаза у кућу осликани су мотиви из грчке митологије. Степенице које воде у предсобље биле су од глачаног црвеног мермера.

Кућа је до данашњих дана претрпела многе измене. Крајем 19. века у њој је био хотел „Гарни”. Претпоставља се да је за време Првог светског рата кућа служила за војне потребе. По окончању сукоба, кућу је 1919. и 1920. користио Завод за слепе и глуве српске ратне инвалиде. Савезничко бомбардовање 1944. кућу је знатно оштетило, али је после рата обновљена.

У време после ослобођења тражена је подесна локација за Народни музеј Земуна (основан 1954), а избор је пао на овај објекат у земунској Главној улици. Сто десет година пошто је подигнута, 1965, ово здање је проглашено спомеником културе. Народни музеј Земуна припојен је Музеју града Београда 1968, а отворен је за посетиоце 1971. године. Музеј је тренутно затворен за посету због реконструикције и припреме нове сталне поставке.

О Земуну глас, рекламе и огласи 1919-1941

О Земуну глас, рекламе и огласи 1919-1941

Поводом 60 година од оснивања Завичајног музеја Земуна, Музеј града Београда представља изложбу "О Земуну глас, рекламе и огласи 1919-1941". Живот у Земуну приказан је кроз помало неуобичајену форму, многобрoјним огласима који су објављивани у оновременој штампи. Из најважнијих листова и издања који су излазили у том периоду, сазнаје се како су Земунци становали, како су се и где запошљавали, како су се облачили, забављали, упознавали, венчавали и умирали.... Одабрани огласи разврстани су у четири веће целине: службени огласи, приватни огласи, рекламе (комерцијални огласи) и огласи понуде и потражње. Највише огласа и реклама је објављивано у недељницима штампаним од 1926. до 1936. у Земуну: Сремски гласник, Земунски весник, Земунски гласник, Сремски одјек, Наша реч. Временом су се и читаоци и оглашивачи оријентисали на београдску штампу, на Политику, Правду и Време, новине које су имал...

10-12-2014 Изложбе 2014.

Прочитај све

Пријави се