Menu

Посетите

Музеј Паје Јовановића


Краља Милана 21/IV

  1. О Музеју
  2. Из поставке
  3. Дешавања

Сликар Паја Јовановић (Вршац, 1859 – Беч, 1957) рођен је у породици фотографа Стевана и Ернестине Јовановић. Године 1875. дошао је са оцем у Беч, где се 1877. уписао на престижну Академију ликовних уметности. По завршетку студија много је путовао и радио за галеристе Париза и Лондона, а од 1895. године живео је у Бечу. За члана САНУ изабран је 1888. године.

У својој изузетно дугој уметничкој каријери остварио је изузетна дела: историјске композиције (Сеоба Срба, Проглашење Душановог закона), жанр сцене (Кићење невесте, Борба петлова, Мачевање) и велики број портрета познатих личности (Михаило Пупин, краљ Александар и краљица Марија Карађорђевић). Огледао се и у црквеном сликарству изводећи иконостасе у црквама у Долову и Новом Саду.

Најпoзнaтији cликaр српског академског реализма зa живoтa је ocтaвиo Музejу града Београда брojнe рaдoвe, oд пoчeтних cкицa дo рeпрeзeнтaтивних пoртрeтa и иcтoриjcких кoмпoзициja. Стална пoставка обухвата део легата Паје Јовановића: 45 слика, cликaрcки прибoр, личнa дoкумeнтa, диплoмe и мeдaљe, бeлeшкe и прeпиcку; у Музejу су излoжeни и нeoрeнecaнcни пoртaл и caлoн у стилу Луjа XV, из уметниковог aтeљeа у Бeчу.

Сазнајте више о Легату Паје Јовановића

{component index.php?option=com_k2&view=itemlist&layout=category&task=category&id=58&Itemid=348&lang=sr}

МИНХЕНСКА ЉУБАВ ПАЈЕ ЈОВАНОВИЋА ПРВИ ПУТ НАКОН 113 ГОДИНА ПОНОВО У АТЕЉЕУ УМЕТНИКА

МИНХЕНСКА ЉУБАВ ПАЈЕ ЈОВАНОВИЋА ПРВИ ПУТ НАКОН 113 ГОДИНА ПОНОВО У АТЕЉЕУ УМЕТНИКА

Па тек Берта: моја атлетска Валкири девојка...П. Јовановић

Први пут у Музеју Паје Јовановића изложена je слика Акт пред огледалом (Гола Берта) настала у Минхену 1895-1896. године. Приликом обележавања 150. годишњице од уметниковог рођења (2009) ово врхунско уметничко дело, које се од 1903. налази у приватном власништву, први пут је излагано у Србији. До тада готово непозната, слика се брзо нашла у центру интересовања стручне јавности. Захваљујући сачуваном рукопису уметникових мемоара, који је заједно са својим Легатом оставио Музеју града Београда, након више од сто година сазнали смо идентитет жене на слици. Откривањем односа између жене-која-је-доживљена и жене-која-је-представљена, тј. жене у уметниковом животу и жене на платну, сагледан је један интиман део приватне биографије уметника који није био познат јавности.

Овај изванредни акт, ...

23-06-2016 Вести и најаве 2016.

Прочитај све

Пријави се