Menu

Посетите

Музеј Јована Цвијића


Јелене Ћетковић 5

  1. О Музеју
  2. Из поставке

Музеј Јована Цвијића затворен је за посету због реконструкције. Од понедељка 16. марта 2015. почињу радови на реконструкцији музеја, рок за извођење радова је 9 месеци. Пројекат реконструкције израдио је Саобраћајни институт ЦИП, финансијер је Агенција за инвестиције Града Београда, а радове изводи фирма ”Орнамент” из Београда.

Меморијални музеј Јована Цвијића отворен је у кући у којој је велики географ и научник живео и радио. Налази се на Копитаревој градини, у више од сто година старом културноисторијском језгру у центру града, а саграђена је 1905. године по нацртима и жељама самог Цвијића. Цвијићева кућа са баштом која се издваја лепотом и ретким биљним врстама још увек одражава дух времена с почетка XX века.

Пратећи свој младалачки мото “Студирати ногама а не у кабинету”, велики истраживач и путник резултате своје необичне научне експедиције осликао је и у амбијенту своје куће. Цвијић је, поседујући и осећај за уметност и модерно, од Драгутина Инкиострија Медењака наручио израду целокупног ентеријера своје куће, чији је сваки детаљ дизајниран у маниру тада врло популарног стила у Европи, сецесији, која је овде обогаћена елементима српске националне примењене уметности.

Аутентичан изглед су задржале и салон и соба Цвијићеве супруге Љубице. У преосталом делу Цвијићеве куће постављена је изложба о животу, бројним путовањима и истраживачком раду нашег великог научника.

Пријави се или Регистрација