Menu

Посетите

Музеј Јована Цвијића


Јелене Ћетковић 5

  1. О Музеју
  2. Из поставке

Музеј града Београда има велико задовољство да Вас позове на свечано отварање Музеја Јована Цвијића након грађевинске реконструкције и рестаурације зидног сликараства.

Недеља, 19. март у 11 сати

Истог дана у 12 сати, у част Јована Цвијића отварање изложбе слика Вељка Михајловића „Карст“, у подрумском простору адаптираном у галеријски

Меморијални музеј Јована Цвијића отворен је у кући у којој је велики географ и научник живео и радио. Налази се на Копитаревој градини, у више од сто година старом културноисторијском језгру у центру града, а саграђена је 1905. године по нацртима и жељама самог Цвијића. Цвијићева кућа са баштом која се издваја лепотом и ретким биљним врстама још увек одражава дух времена с почетка XX века.

Пратећи свој младалачки мото “Студирати ногама а не у кабинету”, велики истраживач и путник резултате своје необичне научне експедиције осликао је и у амбијенту своје куће. Цвијић је, поседујући и осећај за уметност и модерно, од Драгутина Инкиострија Медењака наручио израду целокупног ентеријера своје куће, чији је сваки детаљ дизајниран у маниру тада врло популарног стила у Европи, сецесији, која је овде обогаћена елементима српске националне примењене уметности.

Аутентичан изглед су задржале и салон и соба Цвијићеве супруге Љубице. У преосталом делу Цвијићеве куће постављена је изложба о животу, бројним путовањима и истраживачком раду нашег великог научника.

{component index.php?option=com_k2&view=itemlist&layout=category&task=category&id=123&Itemid=348}

Пријави се