Menu

Посетите

Музеј Иве Андрића


Андрићев венац 8

  1. О Музеју
  2. Из поставке
  3. Дешавања

Иво Андрић (Травник, 1892 – Београд, 1975) један је од најзначајнијих писаца са југословенских простора. Рођен је у Травнику, одрастао у Вишеграду, школе похађао у Сарајеву, Загребу, Бечу, Кракову, тамновао у аустроугарским затворима као припадник организације Млада Босна. Године 1919. постаје грађанин Београда и ступа у дипломатску службу, у којој остаје све до избијања Другог светског рата. У међувремену, 1924. године, докторирао је на Универзитету у Грацу, са темом из области филозофских наука. Аутор је неколико значајних романа, више дела приповедачке прозе и лирско-филозофске поезије, есеја и критика. Године 1961. добија Нобелову награду за књижевност. Своје најзначајније романе (На Дрини ћуприја, Госпођица и Травничка хроника) написао је у Београду, током окупације 1941 – 1945.

Спомен-музеј Иве Андрића отворен је 1976, у стану на Андрићевом венцу 8, у коме је писац, са супругом Милицом Бабић, живео од 1958. године. Сачувани су аутентични распоред и изглед улазног хола, салона и Андрићеве радне собе. У преосталом адаптираном простору отворена је стална поставка, која хронолошки прати живот и стваралаштво лауреата Нобелове награде. Заступљен је оригиналан музејски материјал из Легата Иве Андрића, фотографије, документа, уметнички и лични предмети, књиге и часописи, одликовања.

{component index.php?option=com_k2&view=itemlist&layout=category&task=category&id=124&lang=sr}
  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Спомен-музеј Иве Андрића због техничких разлога затворен за посету

Спомен-музеј Иве Андрића због техничких разлога затворен за посету

Обавештавамо посетиоце да ће Спомен-музеј Иве Андрића због техничких разлога бити затворен за посету у периоду од 03. до 05. новембра 2016.

01-11-2016 Вести и најаве 2016.

Прочитај све

Марио Варгас Љоса у посети Спомен-музеју Иве Андрића

Марио Варгас Љоса у посети Спомен-музеју Иве Андрића - Нобеловац у музеју Нобеловца! У току своје посете Београду славни писац Марио Варгас Љоса јуче је посетио Спомен-музеј Иве Андрића. Поред сталне поставке, писац је посебно био заинтересован за личну библиотеку Иве Андрића и књиге на шпанском језику.

25-06-2015 Вести и најаве 2015.

Прочитај све

Бесплатан улаз за Дане Београда

Бесплатан улаз за Дане Београда

У четвртак 16. априла поводом прославе Дана Београда посетиоце очекује бесплатан улаз у све музеје у саставу Музеја града Београда: Конак кнегиње Љубице Музеј Иве Андрића Археолошко налазиште у Винчи Збирка икона Секулић Музеј Паје Јовановића ...

15-04-2015 Вести и најаве 2015.

Прочитај све

Радно време музеја у саставу Музеја града Београда за Сретење 2015.

Музеји у саставу Музеја града Београда због Дана државности неће радити у недељу 15. и понедељак 16. фебруара 2015. године. Посетите нас од уторка 17. фебруара у следећим објектима: Конак кнегиње Љубице Музеј Иве Андрића Музеј Јована Цвијића  Збирка икона Секулић Музеј Паје Јовановића Завичајни музеј Земуна Музеј бањичког логора  ...

09-02-2015 Вести и најаве 2015.

Прочитај све

Иво Андрић - други поглед

Иво Андрић - други поглед

Развијање креативног и апстрактног мишљења у подстицајном окружењу музејске поставке нашег јединог Нобеловца, као и упознавање учесника са појмом типографије кроз примере дизајна који се користе као основно средство изражавања.

07-08-2013 Дечји клуб

Прочитај све

Пријави се