Menu

Посетите

Музеј Бањичког логора


Павла Јуришића Штурма 33

Прва поставка Музеја, у ограниченом простору, отворена је 1969. године. Нова концепција, на 450 м² реализована је 1983. године. После техничке обнове и на основу нових истраживачких резултата 2001. године, представљена је измењена и допуњена стална поставка Музеја бањичког логора.
Музејска поставка бележи чињенице из историје логора. Докуменатарна грађа, плакати и фотографије уз велику макету логорског комплекса, чине оквир у које се уклапају сачувани лични предмети, оригинални цртежи, скице и ручни радови логораша. Посетиоцима се на овом простору представља укупно 400 експоната.
  1. О Музеју
  2. Из поставке

Музеј Бањичког логора посвећен је успомени на заточенике и жртве нацистичког концентрационог логора из Другог светског рата. Прва поставка, у ограниченом простору, отворена је 1969. године. Нова концепција реализована је 1983. на приближно 450 м2, а због нових истраживачких резултата 2001. године представљена је измењена и допуњена поставка Музеја Бањичког логора. Документарна грађа, плакати и фотографије, уз велику макету логорског комплекса, чине оквир у који се уклапају сачувани лични предмети, оригинални цртежи, скице и ручни радови логораша. Посетиоцима је на овом простору представљено 400 експоната. Посебно се издваја меморијална сала у којoj je реконструисан амбијент логорашке собе.

Логор на Бањици основан је 5. јула 1941. године, у згради XVIII. пешадијског пука Војске Краљевине Југославије, док су први заточеници доведени 9. јула. Кроз овај концентрациони логор прошло је 24.000 затвореника, углавном Срба, али и припадника других народа. До данас је поуздано идентификовано 4.200 стрељаних логораша. Том списку треба додати и хиљаде заточеника који су одавде били депортовани широм Европе. Логор је распуштен 4/5. октобра 1944. године.

{component index.php?option=com_k2&view=itemlist&layout=category&task=category&id=122&Itemid=348}

Пријави се