Menu
Брош са ликом краљице Драге

Брош са ликом краљице Драге

  • Година настанка: 1900-1901.
  • Материјал: рубини, сафири, злато, емајл
  • Димензије: 3,7 цм
  • Инвентарни број: УПЕ 199

Краљица Драга Обреновић рођена је 1864. у Горњем Милановацу у чувеној породици Луњевица. Деда јој је био Никола Милићевић Луњевица, пријатељ Милоша Обреновића. Њен први брак, са инжењером Светозаром Машином, трајао је три године. Као млада удовица и веома образована жена која је говорила неколико страних језика, Драга је писала приповетке, романе и бавила се преводилачким радом. После развода краљице Наталије и краља Милана, постала је њена дворска дама. За краља Александра, последњег краља из династије Обреновића, удала се 1900. године. Због велике разлике у годинама и што се веровало да не може да има деце, краљица није била омиљена у народу. Убијена је заједно са краљем током Мајског преврата 30. маја 1903. године.

Брош са ликом краљице Драге израђен је након њеног ступања на престо, према фотографији двоског фотографа Милана Јовановића. Краљица је приказана по устаљеном официјалној обрасцу са атрибутима који указују на њен статус остварен након преузимања власти.
Приказивање владарског лика на предметима употребне намене био је део репрезентативне политике која је за циљ имала популарисање краљичиног лика и владарског статуса. Овако промовисање било је намењено ужем кругу јавности, превасходно дворском, на шта указује скупоценост материјала, лепота израда и мали број изведених примерака.

Пријави се