Menu
Кнез Милош Обреновић

Кнез Милош Обреновић

  • Аутор: Непознат
  • Година настанка: 1858.
  • Техника: уље на платну
  • Димензије: 75,5 x 96,5 цм
  • Власништво: Народни музеј у Београду

Портрет је највероватније настао у част Милошевог повратка на престо Србије 1858. године. Кнез Милош је представљен у парадној војној униформи с турским фесом на глави. На грудима има турски орден Тасвири Хумајан (Одликовање падишаховог портрета), који је додељиван само потчињеним владарима. На Милошев вазални статус у односу на султана додатно упућује и истанбулска џамија Аја Софија, представљена у позадини.

Кнез Милош владао је Србијом у два наврата (1815–1839. и 1858–1860).

Рођен је као Милош Теодоровић 1780. у селу Добрињи. Био је најстарији син Вишње и Теодора Михајловића. Имао је браћу Јована и Јеврема. Дуго је живео и радио у кући свог старијег полубрата Милана Обреновића, Вишњиног сина из првог брака. Милан је био веома имућан и угледан човек као и војвода у Првом српском устанку. Милоша су људи знали као Милановог брата, момка из куће Обреновића и тако су га и звали. Од 1810. прозван је Обреновић, узевши презиме свог полубрата Милана. То је остало главно презиме Милоша и његове браће, као целе династије.

Милош се оженио 1804. године Љубицом Вукомановић. У њиховом браку, препуном драматичних догађаја, рођено је осморо деце. Милош Обреновић је био војвода у Првом устанку, а успешно је водио и привео крају Други српски устанак, подигнут у Такову на Цвети 1815. Забележено је да је окупљенима тада рекао „Ево мене, ето вас - рат Турцима!".

Пријави се