Menu
Кнегиња Љубица са сином Миланом

Кнегиња Љубица са сином Миланом

  • Аутор: Стеван Тодоровић
  • Година настанка: 1882.
  • Техника: уље на платну
  • Димензије: 101 x 140 цм
  • Инвентарни број: НМ 348
  • Власништво: Народни музеј у Београду

Након што је Србија 1882. године проглашена краљевином, настао је велики број портрета Обреновића, који је требало да прославе владајућу династију и истакну све владаре ове куће. То је био случај и с двојним портретом кнегиње Љубице и кнеза Милана. Кнегиња је представљена у српској грађанској ношњи, коју су чинили фистан, бајадер, свилена марама која се везивала преко груди и либаде. Кнез Милан, на чију је краткотрајну двадесетпетодневну владавину (1839. године) овај портрет требало да подсећа, представљен је у парадној војној униформи с орденом Тасвари Хумајан на грудима. И кнез Милан и кнегиња Љубица насликани су постхумно, по узору на њихове раније настале портрете.

Кнегиња Љубица рођена је 1785. године у породици Вукомановић у Срезојевцима, селу код Горњег Милановца. Била је енергична, скромна и вредна жена. Поред бројних врлина којима се истицао кнегињин карактер, храброст је била посебно изражена. Знала је да јаше на коњу и да рукује оружјем. После ступања на власт кнеза Александра Карађорђевића 1842, кнегиња Љубица је као и цела породица напустила Србију. Умрла је у Новом Саду 1843. године.

У браку са кнезом Милошем родила је осморо деце од којих су два сина Милан (1819-1839) и Михаило (1823-1869) владали Србијом.

Пријави се