У КОНАКУ САМ СЕ СНАЂИ, СЛОЖИ ПРИЧУ, ПРЕДМЕТЕ ПРОНАЂИ

Истражите сталну поставку Конака кнегиње Љубице, пронађите ликове владара династије Обреновић и предмете који говоре о томе како се живело у 19. веку.

  • Место: Конак кнегиње Љубице, Кнеза Симе Марковића 8
  • Термин: по договору са школом
  • Трајање: око 120 минута
  • Узраст: 12 - 18 година (VI - VIII разред, средњошколци) 
  • Број учесника: до 30
  • Цена улазнице: 100 динара.
  • Идеја, концепт, реализација: Јелена Братоножић, историчар уметности и кустоси Музеја града Београда.

Полазиште за радионицу је стална поставка Конака кнегиње Љубице Ентеријери београдских кућа 19. века, са циљем да се ученици, кроз самостално истраживање, подсете и прошире знања о династији Обреновић, као и да се ближе упознају са различитим аспектима живота грађана некадашњег Београда.

За ученике основних школа користе се фотографије целих предмета, а за средњошколце фотографије детаља предмета, како би потрага била захтевнија и занимљивија.

Ток радионице:

Основа концепта је потрага за предметима, заснована на неколико тема: породица кнеза Милоша, династија Обреновић после убиства кнеза Михаила, архитектура Конака и свакодневица у 19. веку: услови живота, опремање ентеријера и слободно време.

Ученици се деле у групе, добијају инструкције за потрагу и картице са задатком да пронађу 6 задатих предмета из сталне поставке, који су представљени фотографијама. Уз картицу, свака група добија радни лист са питањима на која треба да одговори. Ученици се крећу самостално кроз поставку користећи-читајући легенде да би пронашли одговоре на постављена питања. Све групе треба да прођу кроз све просторе Конака, а време је ограничено на укупно 20 минута.

По завршетку потраге сви учесници се скупљају на једном месту и почиње разговор о томе ко су људи представљени на портретима, чему су служили одређени предмети... Уз помоћ кустоса и наставника, разрешавају се сва евентуално преостала питања, повезују чињенице и добијају одговори које ученици нису сами успели да пронађу, како би се стекла свеобухватнија слика о том историјском периоду и животу људи у 19. веку.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ