ПОРУКЕ У БОЦИ

Шта значи кад се каже „добра стара времена”? Шта је баштина? Зашто су прошлост и садашњост важне за будућност?

  • Место: Конак кнегиње Љубице, Кнеза Симе Марковића 8
  • Време: по договору са школом
  • Трајање: до 120 минута
  • Узраст: 9 - 12 година (III - VI разред)
  • Број учесника: до 15
  • Цена улазнице: 100 динара
  • Идеја, концепт и реализација: Ивана Богићевић Леко, позоришни и радио редитељ и кустоси Музеја града Београда.

Полазиште за радионицу је однос израза „добра стара времена” и савременог доба, а њен циљ да учесници лакше сагледају различите епохе, размотре стереотипе о „некад и сад” и да, кроз преиспитивање прошлости и појмова савременог и модерног, размисле о њиховом утицају на будућност.

За реализацију радионице потребно је да учесници донесу са собом један драг предмет или фотографију драгог предмета.

Ток радионице:

На почетку радионице, кроз представљање драгих предмета, развија се дискусија о томе зашто људи чувају ствари, зашто су им важне, да ли се успомене налазе у предметима и на који начин помажу у оживљавању сећања.

У наставку разговора разматра се да ли предмети морају бити материјално вредни да би имали важност и значај. Кроз причу о седам светских чуда, долази се до појма баштине који се објашњава учесницима, као и како се она дели, ко се бави заштитом баштине, зашто неки предмет постаје баштина...

Затим деца подељена у групе добијају непознате предмете (или фотографије предмета) и на основу онога што виде треба да смисле и измаштају причу везану за тај предмет у форми коју желе (писана прича, репортажа, вест, реклама, драмска импровизација), а потом је представљају остатку групе.

У следећој фази радионице разговара се о томе шта би човеку будућности могло бити најзанимљивије из нашег времена и шта би могла бити најпрогресивнија вредност коју ми данас поседујемо. Шта би људе будућности подсећало на наша „стара добра времена”? Када бисмо овог тренутка морали да се преместимо хиљаду година унапред, у будућност, а имали прилику да понесемо само једну ствар која би нас подсећала на нашу личну историју, шта би то било?

За крај радионице је предвиђена групна интегративна игра у којој свако дете треба да напише поруку за људе будућности. Све поруке се читају и коментаришу.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ