ПАЈА ЈОВАНОВИЋ – ВЕШТИНА ПРОНАЛАЖЕЊА ЛЕПОТЕ

Сазнајте како настаје слика и како се постаје сликар, будите и уметник и модел, упознајте Пају Јовановића кроз његова дела, направите групне фотографије заузимајући позе актера са његових најпознатијих слика...

  • Место: Музеј Паје Јовановића, Краља Милана 21/IV
  • Термин: по договору са школом или вртићем
  • Трајање: 45 – 75 минута
  • Број деце: 15 - 20
  • Узраст: 6 -10 година (предшколски узраст – IV разред)
  • Цена улазнице: до 7 година - бесплатно; ученици - 100 динара.
  • Идеја, концепт, реализација: кустоси Музеја града Београда.

Полазиште за радионицу је легат сликара Паје Јовановића а циљ увођење деце у свет уметности кроз дела једног од наших најпознатијих уметника.

Ток радионице:

Радионица почиње разговором о томе шта је за учеснике уметност, као и упознавањем са основним појмовима из области уметности и прибором који уметник - сликар користи у свом раду. Следе игра „Уметник и модел”, а затим следи обилазак сталне поставке и прича о Паји Јовановићу - његовом детињству, одрастању, образовању, путовањима у необичне земље, љубавима, као и сликарском опусу.

Кроз дела изложена у сталној поставци учесници се упознају са уметничким жанровима који се препознају на делима Паје Јовановића - актовима; пејзажима, историјским композицијама; портретима значајних историјских личности које су биле савременици Паје Јовановића...

Деца су све време укључена у дискусију и својим коментарима, питањима и тумачењима активно учествују у процесу учења. После објашњења процеса настанка уметничког дела од почетног цртежа до слике, учесници добијају задатак да препознају детаље са изложених слика у поставци музеја.

На крају радионице изводи се игра „Залеђене фигуре”, на тај начин што учесници, подељени у групе, бирају слику која им се највише допада, стају у позе сцена са слика Паје Јовановића (Везиља, Кићење невесте, Издајица, Крунисање цара Душана...) и фотографишу се.

Васпитачи/учитељи дoбијају одабране цртеже Паје Јовановића које деца накнадно могу да обоје и на тај начин наставе започету причу о уметности.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ