ОШТРО ОКО, ВЕШТЕ РУКЕ

Пронађите делове истих посуда или фотографија и саставите их, сазнајте шта значи реч конзервација, откријте зашто конзервирамо предмете и споменике и научите на које начине баштину можемо спасити од пропадања.

  • Место: Конак кнегиње Љубице, Кнеза Симе Марковића 8
  • Термин: по договору са школом
  • Трајање: око 90 минута
  • Узраст: 12 -15 година (VI – VIII разред)
  • Број учесника: 15 до 18
  • Цена улазнице: 100 динара.
  • Идеја, концепт, реализација: Јована Мијатовић, археолог-конзерватор и кустоси Музеја града Београда.

Полазиште за радионицу је потреба да се укаже на значај конзервације, као једног од начина очувања културног наслеђа, а њен циљ да деца развијају своје вештине и способности, а нарочито да се уче прецизности и стрпљењу.

Ток радионице:

Радионица почиње презентацијом током које се разговара о томе шта је конзервација, зашто се спроводи, на шта се све односи и зашто је важна, као и ко су конзерватори и где и шта тачно раде.

У следећој фази радионице учесницима се објашњавају активности на три различите станице – група се креће заједно и слуша  упутства за рад на сваком пункту:

- археолошка сонда - симулација археолошког ископавања у базену испуњеном песком коришћењем археолошког алата ИЛИ идентификација предмета из музејских збирки на основу фотографија

- спајање делова фотографија старог Београда и

- проналажење делова истих керамичких предмета и њихово састављање лепљењем.

Следи практични део радионице у коме се учесници деле на три тима. Сваки тим ради на свом пункту по 20 минута, а затим се групе смењују, како би се свака група опробала у сваком задатку.

На крају радионице учесници добијају објашњења фотографија које су спајали и мали речник појмова коришћених током радионице.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ