KЛИН СЕ КЛИНОМ ИЗБИЈА

Сазнајте када је човек почео да употребљава метал и на који начин се тада променио живот људи, откријте где је настало и како је изгледало једно од најстаријих писама и тим знаковима пишите народне пословице.

  • Место: Конак кнегиње Љубице, Кнеза Симе Марковића 8
  • Термин: по договору са школом
  • Трајање: 90 - 120 минута
  • Узраст: 11 година (V разред)
  • Број учесника: 15 - 20
  • Цена улазнице: 100 динара.
  • Идеја, концепт, реализација: Јована Мијатовић, археолог-конзерватор и кустоси Музеја града Београда.

Полазиште за радионицу је период за који се везује почетак употребе метала и коришћење клинастог писма, а циљ да се ученици упознају са тим периодом прошлости и да, за ову прилику прилагођеним знаковима, исписују српске народне пословице клинастим писмом. 

Ток радионице:

Радионица почиње приказивањем два кратка анимирана филма - о животу људи у време проналаска метала и о клинастом писму. Разговор се води о томе како су људи тада живели и шта се променило употребом метала у њиховом животу, као и о томе на чему и чиме се писало, као и шта је писано клинастим писмом.

Затим се разговара о томе шта су народне пословице, када су настале, којој врсти наслеђа припадају, уз подсећање на неке најпознатије и најчешће употребљаване мудре народне изреке.

У следећем сегменту радионице ученици добијају глину за рад и извлаче делове исписаних народних пословица. Знакове клинастог писма утискују у комаде глине, а затим траже свог пара, како би пословицу саставили. Када свако нађе свог пара, плочице се остављају да се суше, а цела група се бави тумачењем значења пословица.

Сваки учесник односно група свој рад може да задржи за успомену.

Када се плочице потпуно осуше, могу и да се обоје (у школи или код куће).

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ