КЉУЧЕВИ ПИСМА

Научите шта је и зашто је важан Камен из Розете. Запамтите ко је и како дешифровао египатско писмо. Сазнајте ко је био Душко Радовић и шта је афоризам. „Преведите” неколико афоризама о Београду...

  • Место: Конак кнегиње Љубице, Кнеза Симе Марковића 8
  • Термин: по договору са школом
  • Трајање: око 90 минута
  • Узраст: 11 година (V разред)
  • Број учесника: 15 - 20
  • Цена улазнице: 100 динара.
  • Идеја, концепт, реализација: Јована Мијатовић, археолог-конзерватор и кустоси Музеја града Београда.

Полазиште за радионицу је значај проналаска писма, а циљ разумевање његовог развоја од сликовног ка фонетском, као и подсећање на Душка Радовића, песника, писца, новинара, уредника и афористичара, који је био и остаће заувек један од симбола Београда.

Ток радионице:

Радионица почиње кратком презентацијом са приказом развоја писма од праисторије до алфабета и представљањем материјала на којима се некада писало. Осим упознавања са развојем египатског писма, деца сазнају и колико врста писама се користило у Старом Египту, где се могу пронаћи натписи и видети хијероглифи, где се у Београду могу наћи археолошки остаци Старог Египта, шта је Београдска мумија и како је доспела у Београд. Завршни део презентације чини прича о Душку Радовићу и његовим афоризмима.

Након презентације деца се деле у тимове који носе имена значајних египатских владара или божанстава (Тутанкамон, Рамзес, Хатшепсут, Ра...). Сваки тим има задатак да „преведе” неколико афоризама Душка Радовића о Београду на тај начин што добија исписан текст и сликовне знакове – хијероглифе, који се лепе на хамер у смеру одозго надоле, онако како се писало у Старом Египту. Претходно је потребно пронаћи одговарајући хијероглиф за свако слово.

****

За децу млађег узраста радионица се може извести на поједностављен начин - „писањем” њихових личних имена.

*****

Сваки учесник односно група може свој рад да задржи за успомену.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ