ДАМЕ И ГОСПОДА ИЗ 19. ВЕКА

Сазнајте како су се пре скоро двеста година одевали Београђанке и Београђани. Направите одећу из тог времена и обуците своју даму или господина из 19. века.

  • Место: Конак кнегиње Љубице, Кнеза Симе Марковића 8
  • Термин: по договору са школом
  • Трајање: 90 - 120 минута
  • Узраст: 9, 10 и 13 година (III, IV и VII разред)
  • Број учесника: 15 - 20
  • Цена улазнице: 100 динара.
  • Идеја, концепт, реализација: Марија Ђапић Живковић, дизајнер текстила и кустоси Музеја града Београда.

Полазиште за радионицу је стална поставка Конака кнегиње Љубице Ентеријери београдских кућа 19. века коју красе бројни портрети, у већем броју женски, на којима су даме најчешће представљене у српском грађанском костиму, карактеристичним за средину 19. века.

Циљ радионице је да се деца, у аутентичном простору и окружена портретима, кроз разговор а потом и кроз креативан рад, боље упознају са модом и културом епохе, као и деловима одеће који су чинили женски или мушки костим истог периода.

Ток радионице:

На почетку радионице учесници се кратко упознају са историјским приликама и начином одевења људи средином 19. века. Потом следи анализа тада коришћених материјала, кројева, намене и значења женских (фистан, бајадер, либаде, бареш, тепелук) или мушких (кошуља, чакшире, антерија, фес) одевних предмета.

Практични део радионице се састоји од: избора материјала и комбиновања боја за одевну комбинацију, цртања и исецања кројних делова по припремљеним шаблонима, спајања искројених делова лепком, декорације украсним тракама или шљокицама по жељи и облачења лутке.

У завршном делу радионице свако дете представља своју даму или господина из прошлости и може да задржи свој рад за успомену.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ