ЧАРОЛИЈА ПИРОТСКОГ ЋИЛИМА

Сазнајте зашто је пиротски ћилим јединствен производ народне радиности, откријте колико времена је потребно да се овај занат научи и да се један пиротски ћилим истка. Упознајте се са најчешћим мотивима на ћилимима, њиховим пореклом и значењима.

  • Место: Конак кнегиње Љубице, Кнеза Симе Марковића 8 или Музеј Јована Цвијића, Јелене Ћетковић 5
  • Термин: по договору са школом
  • Трајање: 60 - 90 минута
  • Узраст: 6 -10 година (предшколски узраст – IV разред)
  • Број учесника: 15 - 20
  • Цена улазнице: до 7 година - бесплатно; ученици - 100 динара.
  • Идеја, концепт, реализација: Јована Мијатовић, археолог-конзерватор и кустоси Музеја града Београда.

Полазиште за радионицу су сталне поставке Конака кнегиње Љубице и Музеја Јована Цвијића у којима су изложени пиротски ћилими, као и специфично етнолошко наслеђе југоисточне Србије. Циљ радионице је да се деца, на непосредан начин, упознају са културним наслеђем, а да кроз практичан рад развијају своју креативност и истовремено уче да раде у тиму.

Радионица предвиђа посебан програм и начин рада за различите узрасте деце:

  • деца предшколског узраста боје унапред припремљене предлошке шара и мотива са пиротских ћилима; 
  • ученици узраста 7 - 10 година се упознају са карактеристичним етно украсима на пиротском ћилиму и „боје” припремљене мотиве уз помоћ колаж папира.

Ток радионице:

На почетку радионице предвиђен је циљани обилазак простора у Конаку кнегиње Љубице или у Музеју Јована Цвијића у којима су пиротски ћилими интегрални део сталне поставке, како би се учесници упознали са основним деловима ћилима уз визуелну перцепцију мотива и објашњења њиховог порекла и значења.

Након тога, на основу претходно припремљених цртежа, репродукција у боји и предмета изложених у сталној поставци, сваки учесник добија мотив који ће бојити или изводити уз помоћ колаж папира.

По завршетку индивидуалног рада, цела група или мањи тимови (у зависности од укупног броја учесника) „израђују” оригинални пиротски ћилим са својом комбинацијом боја и шара, на тај начин што учесници заједно слажу и лепе мотиве на већу заједничку основу, водећи рачуна о поштовању принципа симетрије, који је један од основних карактеристика пиротског ћилима.

Сваки учесник односно група може свој рад да задржи за успомену.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ