АНДРИЋЕВИ ЧУДЕСНИ МОСТОВИ

Да ли знате зашто је значајан Иво Андрић? Који је најчешћи мотив у његовим делима и која су најпознатија? Да ли се бавио само књижевношћу? Шта значи бити дипломата? На шта вас асоцира мост? Да ли речи, људи и њихова дела могу бити мостови?

  • Место: Спомен-музеј Иве Андрића, Андрићев венац 8
  • Термин: по договору са школом
  • Трајање: око 90 минута
  • Узраст: 9 - 14 година (III - VIII разред)
  • Број учесника: 12-15
  • Цена улазнице: 100 динара.
  • Идеја, концепт, реализација: кустоси Музеја града Београда.

Полазиште за радионицу je мотив моста у делима Иве Андрића, са циљем промишљања о универзалним људским вредностима.

Ток радионице:

Радионица почиње обиласком аутентичних простора сталне поставке Спомен-музеја Иве Андрића - дневне и радне собе, a наставља се кратком причом о делу Андрићевог живота и рада који нису уско везани за његов књижевни опус - дипломатском ангажману и занимљивим детаљима из живота.

Разговор се затим усмерава на Андрићево књижевно дело, са посебним акцентом на добијање Нобелове награде за књижевност 1961. године. Говори се о језику који користи у својим приповеткама и романима, а нарочито се указује на турцизме у насловима његових дела. Заједнички се трага за турским речима које су се „одомаћиле” и до данас остале у употреби у српском језику.

Како је један од најчешћих мотива у пишчевим делима мост, после читања делова Андрићевог текста Мостови разговара се о томе на шта учеснике асоцира тај појам и како га они разумеју. Разматра се да ли је и зашто важно правити мостове међу људима и различитим друштвима и заједницама и које су то основне људске вредности и особине које треба подстицати и неговати.

На завршетку програма, свако својим телом прави по један мост, затим се мостови праве у паровима, а на самом крају цела група прави један мост.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ