ОД ЦРНО-БЕЛЕ ДО ПАЛЕТЕ ЦЕЛЕ

Да ли знате како су се људи некада фотографисали и колико је времена било потребно да се изради фотографија? Шта је литографија? Које је значајне личности 19. века објективом свог фотоапарата и на литографијама овековечио Анастас Јовановић?

  • Место: Конак кнегиње Љубице, Кнеза Симе Марковића 8
  • Време: по договору са школом или вртићем
  • Трајање: 60 - 75 минута
  • Узраст: 6 - 10 година (предшколци - IV разред)
  • Број учесника: 15 - 20                                                                                                           
  • Цена улазнице: предшколци - бесплатан улаз; ученици - 100 динара.
  • Идеја, концепт, реализација: кустоси Музеја града Београда.

Полазиште за радионицу је дело Анастаса Јовановића, првог српског фотографа и литографа, а њен циљ је да се деци приближи време када је фотографија настала, као и да „упознају” значајне личности српске историје, културе и уметности, које је је на фотографијама и литографијама забележио Анастас Јовановић.

Ток радионице:

Радионица почиње презентацијом литографија Анастаса Јовановића и разговором о томе шта су литографија и фотографија, као и на који начин се некад фотографисало, колико је времена требало тада, а колико данас да бисмо добили фотографију, да ли је некада свако могао да је има и шта се фотографисало некад а шта данас, као и како је и зашто Анастас Јовановић „намештао” своје моделе, а неретко бојио фотографије и правио колаже. 

У наставку радионице деца добијају припремљене копије цртежа или литографија Анастаса Јовановића које треба да обоје (предшколци - II разред) по сопственој жељи или да их доцртају на основу добијеног предлошка, а затим и обоје (III - IV разред). Следи проналажење оригинала у књизи и њихово упоређивање са радовима учесника.

На крају радионице се говори о томе шта је и кога фотографисао Анастас Јовановић, ко су људи са фотографија и литографија и шта може да се закључи о њима на основу њихових поза или израза лица. Посебан фокус је на личностима које су значајне за нашу историју и културу.

Сваки учесник свој рад може да задржи за успомену.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ