Концерт Марије Рашић - ГИТАРИЗАЦИЈА

Позивамо вас на концерт

Марије Рашић - ГИТАРИЗАЦИЈА

Концерт нове музике за гитару савремених српских композитора

Конак кнегиње Љубице, 19. новембра с почетком у 18 часова

Улаз је бесплатан!

Пројекат Гитаризација је јединствена иницијатива на домаћој гитаристичкој сцени која подстиче и промовише српско стваралаштво, поручујући и презентујући новонастале композиције за класичну гитару.Публика ће имати прилику да чује разноврстан програм који укључује 5 премијера дела написаних за овај пројекат. Избор значајних аутора различитих генерација и естетских приступа, међу којима се део први пут сусрео са компоновањем за класичну гитару, нуди нову перспективу посматрања овог инструмента, позивајући на његово веће препознавање на савременој сцени. Значај пројекта огледа се у проширивању репертоара за гитару и упознавању публике са актуелним тенденцијама домаће сцене.

Пројекат је подржан од стране Сокоја – Фонда за културна давања.

Програм:

Стеван Ковач Тикмајер*, Светозар Нешић*, Душан Богдановић*, Иван Вукосављевић*, Дамјан Јовичин*, Властимир Трајковић  

(*премијере)

Биографија:

Марија Рашић, рођена у Београду 1998. године, је завршила је мастер студије класичне гитаре на Музичкој Академији Франц Лист у Будимпешти у класи проф. Јожефа Етвоша, а основне студије на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. Вере Огризовић. Тренутно предаје гитару и камерну музику у основној и средњој музичкој школи Даворин Јенко у Београду.

Марија гаји посебан интерес ка модерној и раној музици (свирајући лауту). Активно изводи музику савремених композитора и поручује дела за соло гитару и камерне ансамбле. Суоснивач је и организатор пројекта Карика, који изводи нова дела мађарских и српских композитора¬; првадваконцертасубила 2022. године у Студентском културном центру у Београду иТекелијануму у Будимпешти. Наступала је на многим концертима као солиста, у камерним ансамблима и као солиста са симфонијским оркестром, међу којима се издваја: серија концерата као солиста са Сегединским симфонијским оркестром 2022 године у Солти сали (Франц Лист Академија, Будимпешта),Корзо кући музике (Сегедин) иДому уметности (Кањижа),  солистички концертна Бор Гитар фестивалу у Италији, солстички концерт класичне гитаре и лауте у Стакленој дворани у Будимпешти, солистички концерт Балканско лице гитаре у замку Корник у Пољској, солистички концерт на Наиссус Гитар Фестивалу у Нишу...

Добитник је више националних и страних стипендија међу којима су :George Karagiozis/Manolis Hadjiemmanouils стипендија за Volterra Project  2021 (Италија), СтипендијаАкадемиаГитарy: Фестињал-а (Пољска), стипендија фонда  Tempus Public Foundation – Stipendium Hungaricum за студије у Мађарској, стипендија за изузетно надарене ученике и студенте Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије...

Током досадашњег школовања активно је учествовала на многим међународним фестивалима и усавршавала се на мастер-часовима код неких од најеминентнијих гитариста данашњице. Освојила је више од 40 награда на такмичењима у земљи и иностранству. Истичу се прво места на Синаиа Интернатионал Гуитар Фестивалу Румунији, БорГуитар Фестивалу Италији, Гуитар Арт фестивалу у Београду, као и друго место на Yоунг Виртуосос у Бугарској... Сем на класичној гитари, Марија је наступала на лаути, теорби, барокној гитари, сапеу (индонежанској лаути) и електричној гитари.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ