Музеј града Београда обележио 119 година постојања

У установи с највећим бројем музеја и легата окупиле су се поводом 119. рођендана Музеја града Београда бројне званице којима су уручене захвалнице за допринос квалитету рада, а свечаност је увеличана и интерактивном изложбом археолошког садржаја из збирке за антику.

Гости су присуствовали и додели годишње награде за свеопшти допринос у култури, а лауреат за 2022. је историчар уметности и ликовни критичар Јерко Јеша Денегри.

Фото: Драгана Удовичић

Дипломирао је на Филозофском факултету у Београду на групи за Историју уметности. Био је кустос у Музеју савремене уметности у Београду од 1965. до 1991. и редовни професор на Филозофском факултету у Београду од 1991. до 2007. Написао је више од 3.000 теоријских текстова, есеја, критика о модерној, савременој и актуелној уметности у дневној, недељној и месечној периодици као и у специјализованим часописима. Аутор је великог броја изложби југословенског и српског ликовног и визуелног стваралаштва као и монографија и предговора каталога о њиховим најзначајнијим протагонистима. Био је југословенски комесар на Бијеналу младих у Паризу, и Бијеналу у Венецији. Покренуо је и био уредник или главни уредник неколико стручних часописа: Уметност (Београд), Архитектура-урбанизам (Београд), Момент (Горњи Милановац-Београд), Пројека(р)т (Нови Сад)… Најпознатији је теоретичар, историчар и критичар концептуалне уметности у Србији и некадашњој Југославији. Члан је Међународног удружења уметничких критичара АИЦА.

На свечаности поводом рођендана, уз жељу да у што скоријем периоду свечано отпочну радови на главној музејској згради у Ресавској 40б, окупљенима су се обратили представници установа, дипломатског кора као и директорка Музеја Јелена Медаковић. Поводом обележавања 119 година постојања Музеја града Београда, Медаковић је уручила потпредседници Владе и министарки културе и информација Маји Гојковић Посебну награду за значајан и креативан допринос у раду и развоју Музеја града Београда.

Медаковић је министарки Гојковић предала и Захвалницу додељену Министарству културе и информисања за допринос квалитету рада Музеја.

Извор: Nova.rs

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ