Концерт музике Роберта Шумана у Конаку кнегиње Љубице

Концерт камерне вокалне лирике Роберта Шумана одржаће се у Сали под сводовима у четвртак, 27. октобра, с почетком у 20 часова. Улаз је слободан!

Репертоар:

Роберт Шуман - Венац песама, оп. 39

Стеван Каранац (тенор), Милица Илић (клавир)

Роберт Шуман - Песникова љубав, оп. 48

Марко Пантелић (баритон), Милица Илић (клавир)

 

О репертоару:

У животу једног од најзначајнијих представника музичког романтизма, немачког композитора Роберта Шумана, 1840. година означава се као година песама, током које се процењује да је написао 138 дела за глас и клавир, а међу њима и три грандиозна, чувена циклуса песама: „Венац песама“ (оп. 39), „Љубав и живот жене“ (оп. 42) и „Песникову љубав“ (оп. 48). Оба циклуса које ћете имати прилике да чујете, „Венац песама“ (на стихове Јозефа Ајхендорфа из збирке „Интермецо“) и „Песникову љубав“ (на стихове Хајнриха Хајнеа из збирке „Лирски интермецо“), сматрају се самим врхунцем жанра соло песме и бисерима не само немачког романтизма, већ и целокупне музичке баштине.

О уметницима:

Милица Илић је пијанисткиња специјализована у домену камерне музике и корепетиције. Докторске студије камерне музике завршила је у класи проф. Зорице Ћетковић на Факултету музичке уметности у Београду, где је и запослена као уметнички сарадник на катедри за Соло певање. Специјализовала се у области оперске корепетиције на Интернационалној оперској академији у Генту (Белгија).  Од 2016. године је гостујући предавач на курсу Sound Worlds, катедре ArtScience Краљевског Конзерваторијума у Хагу. Осим што је веома активна као извођач, Милица се бави композицијом, а као диригент окушала се у две продукције: опера „Мадалена“,  (С. Прокофјева) и „Бела ружа“ (У. Цимермана).

Стеван Каранац је тенор, солиста Опере Српског народног позоришта у Новом Саду. Докторанд је извођачких уметности Факултета музичке уметности у Београду, на катедри за соло певање, у класи проф. Николе Мијаиловића, где је претходно завршио Основне и Мастер академске студије. Оперску каријеру гради у Србији и иностранству, тумачећи преко 30 солистичких рола. Концертну активност бележи у мисама, кантатама, ораторијумима, као и у камерним ансамблима. Као композитор опере „Amor mundi“, на текст визуалне уметнице и либретисткиње Жужане Ардо представљен је на Кингс колеџу у Лондону. Уметнички је директор такмичења „Angel Voice classic“.

Марко Пантелић је баритон, солиста Театра у Магдебургу (Немачка). Неке од најзначајнијих ангажмана укључују и продукције у Народном позоришту у Београду, Опери и театру Мадленианум, Српском народном позоришту у Новом Саду, Народном позоришту у Сарајеву, Државном театру у Нирнбергу, као и гостовања на сценама Румунске националне опере у Темишвару и Театра у Винтертуру (Швајцарска). Као концертни солиста наступао је са Хором Радио-телевизије Србије, Београдским симфоничарима и Магдебуршком филхармонијом. Школовао се у Београду (Факултет музичке уметности, класа проф. Николе Мијаиловића), а усавршавао у Сједињеним Америчким Државама, Канади, Русији и Немачкој (Рут Фалкон, Мињон Дан, Бригите Фасбендер, Шерил Милнс).

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ