САМОУПРАВНЕ ФОРМЕ НОВОГ СВЕТА – ИЗЛОЖБА НИКОЛЕ КОЉЕ БОЖОВИЋА

Поштовани посетиоци, позивамо Вас на отварање изложбе Николе Коље Божовића, београдског уметника и професора на Факултету примењених уметности, 29. септембра, у Музеју града Београда у Ресавској 40б, у 19 часова.

Изложба ће бити отворена за посетиоце до 20. октобра. На изложби ће бити приказани радови који су настали последње три године.

Никола Коља Божовић (1975) је дипломирао и магистрирао на Факултету примењених уметности у Београду. На истом факултету ради као ванредни професор. Члан је и један од оснивача групе HYPE / ХАЈП и Асоцијације Уметност реалности. Од 1999. године излаже на самосталним и групним изложбама као и на међународним изложбама и сајмовима савремене уметности у Бечу, Келну и Москви. Излагао је на Интернационалном бијеналу уметности у Пекингу (2017) и у Музеју уметности Кине у Шангају (2017). Године 2014. је имао  самосталну изложбу “Фантазми на точковима” у Салону музеја савремене уметности у Београду, кустос Мишела Блануша. Добитник је награде за студентски цртеж (1999), награде Златна палета (2001) и Бели анђео (2001), као и почасне награде Центро-перифериа (изложба осамнаест одабраних младих уметника из целог света, Федерцулуре, 2007. Рим). Добитник је стипендије фондације Тхе Краснер-Поллоцк Фоундатион (2011). Године 2021. је освојио Другу награду на конкурсу „Израда вајарско - архитектонског идејног решења изгледа јавног спомен обележја Диани Будисављевић уБеограду“ који је расписао Град Београд – секретаријат за културу. Био је уметнички директор Јоко Оно / Yоко Оно пројекта “Један дан…”, Нови Сад 2018. године. Члан је Удружења ликовних уметника Србије. Његова дела се налазе у РАДИX колекцији у Београду, Музеју града Београда, Борусан колекцији у Истанбулу, Колекцији Интернационалног Бијенала у Пекингу и Винер Штедиша /Wiener Städtische  уметничке колекције.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ