На данашњи дан рођен Владимир Величковић

На данашњи дан, 11.августа 1935. године рођен је велики српски сликар Владимир Величковић (1935-2019), један од наших најзначајнијих сликара друге половине XX и првих деценија XXI века.

Владимир Величковић, Тело-Corps, 2006, уље на платну, 225x165цм

Светску славу стекао је дугогодишњим уметничким радом на путу од родног Београда, где је завршио Архитектонски факултет и започео своју сликарску каријеру, до монденског Париза где је провео већи део стваралачког живота.

На својим платнима и цртежима Величковић најчешће приказује суморне пусте хоризонте, туробне птице и пацове, обешена и измучена људска тела, сцене које су некада тешке за гледање и које представљају сву тескобу живота коју човек осећа у овом свету. Повратак фигуративним представама у сликарству Владимира Величковића уметнички је ток који је пратио и српску и европску ликовну сцену у годинама када је Величковић развијао свој сликарски израз.

Владимир Величковић, Гавран-Corbeay, 2007, уље на платну, 225x165цм

Величковић је био познат и признат уметник, добитник многобројних награда за свој рад од којих су само неке: Награда за сликарство Октобарског салона 1963. године, Награда за сликарство на Меморијалу Надежде Петровић 1968. и 1978. године, Награда за сликарство на Бијеналу у Сао Паолу 1977. године, Златно перо Београда 1979. године, Орден витеза Леагије части. Био је члан Српске академије наука и уметности и Академије лепих уметности у Француској.

Оформио је Фондацију "Владимир Величковић" која сваке године младим српским уметницима додељује награду за цртеж.

Владимир Величковић је за живота определио уметничка дела која ће поклонити Граду Београду, четири слике и шеснаест сериграфија и ова дела се данас чувају у Музеју града Београда у Збирци за ликовну уметност и музичку културу од 1950. године. Постхумно је 2020. године добио награду Музеја града Београда за свеукупни допринос стваралаштву на територији Београда.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ