Дејан Медаковић (1922-2008)

У овој години навршава се 100 година од рођења великана српске културе и уметности – академика Дејана Медаковића, који је био активан као историчар уметности, универзитетски професор, аутор бројних књига и научних радова.

Рођен је 7. јула 1922. године у Загребу, а преминуо  1. јула 2008. године у Београду. На Филозофском факултету у Београду дипломирао је на групи за историју уметности 1949. године. У Српској академији наука Дејан Медаковић је 1954. године одбранио докторску тезу под називом Графика српских штампаних књига XV-XVII века. Као један од најистакнутијих научних радника у области историје уметности, изабран је 1972. године за дописног, а 1981. године за редовног члана Српске академије наука и уметности. Посебне заслуге Дејану Медаковићу се приписују за оснивање Одељења за ликовне уметности Матице српске, а постао је и главни уредник Зборника за ликовне уметности Матице српске. Ова серијска публикација представља први часопис код Срба посвећен искључиво историји уметности. Његова бројна дела и данас служе као почетна тачка за новија истраживања, а о њиховом значају говори и чињеница да су поједина превођена и на неколико светских језика.

Музеј града Београда, с поносом памти овог великана, који је по окончању Другог светског рата од 1942 до 1952. године радио као млади историчар уметности и кустос у нашој институцији. Познато је да су му биле поверене збирке с грађом о XIX веку, да је радио све архивске послове и водио деловодни протокол. У тешким годинама, након Другог светског рата, својим трудом и залагањем учествовао је у новом попису експоната и музејске грађе, који је послужио за даљи развој и рад Музеја града Београда.

Знање и неуморан истраживачки дух нашег чувеног академика, као и бројна одликовања која су нам данас остала, служе као подстрек за развој и напредак младим поколењима.

Једна од многобројних монографија Дејана Медаковића, објављена је 1950. године у издаваштву Музеја града Београда под називом „Београд у старим гравирама“.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ