Филм о Нади Колунџији поводом светског дана музике

Поводом светског дана музике 21. јуна од 18 часова у сали под сводовима у Конаку кнгиње Љубице, Музеј града Београда у оквиру концертне сезоне ће публици приказати документарни филм о пијанисткињи Нади Колунџији.

Филм „Удах издах“ је направљен од видео записа снимљених на турнеји пијанисткиње Наде Колунџије, 2018. године, када је наступала у Новом Саду, Ваљеву, Суботици, Крагујевцу, Нишу и Кикинди. На турнеји је био представљен избор композиција са троструког албума „Удах/Издах: Мала антологија за клавир (1914–2014)“. Године 2020. албум је освојио Златну медаљу на интернационалном такмичењу Global Music Awards у Калифорнији, а 2017. године награду ревије „Музика класика“ за најбољи албум године.

Албум је објављен 2017. године, у издању Vertical Jazz Production из Београда.

Публици ће се након емитовања филма обратити музиколог др Ивана Миладиновић Прица, која уредница књиге наведеног албума.

Нада Колунџија је пасионирани извођач савремене музике. Њени солистички наступи особени су по имагинативним програмима и високо оцењеним интерпретацијама. Своје наступе је обогатила свирањем препарираног клавира, клавира играчке, снимљеним звучним матрицама и четврт степеном музиком за два клавира. Аутор је неколико вишемедијских пројеката. Њен обиман репертоар обухвата дела иностраних и домаћих аутора, од којих су јој многа посвећена. Остварила је велики број српских и светских премијера. Сарађивала је са бројним домаћим и иностраним извођачима и композиторима. Одржала је преко хиљаду концерата у Европи,  Азији и Америци. Гостовала је на бројним фестивалима и добитница је интернационалних награда и признања од којих издвајамо - Златну медаља на такмичењу Global Music Award za издање  УДАХ/ИЗДАХ: Мала антологија музике за клавир (1914– 2014), Награду за животно дело Удружења музичких уметника Србије и Специјалну награду Удружења композитора Србије „Александар Павловић“  за животне заслуге на промоцији српске музике.

Дискографија: 5 LP издања (Suzy, PGP, RTB, Diskos/SKC) и 7 компакт дискова (CeSUF, Гуарнериус,  Doberman-Yppan и Vertical Jazz).

Улаз је бесплатан!

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ