Матине концерт Мартине Кољеншић у Конаку кнегиње Љубице

У недељу, 26. јуна у подне у сали под сводовима у Конаку Кнегиње Љубице, биће одржан солистички концерт младог мецосопрана Мартине Кољеншић.

Гост концерта биће сопран Оливера Гочанин, а клавирски сарадник Александар Станковић.

На другом у низу концерата које ове две младе уметнице изводе заједно, моћи ће да се чују неке од најзанимљивијих оперских арија из мецосопранске и сопранске литературе; од барока, преко арија белканта, до арија из оперета и дуета.

Мартина Кољеншић, мецосопран, је дипломирала на Факултету музичке уметности у Београду на смеру соло певања, а сада је на мастер академским студијама, у класи проф. Вишње Павловић Дракулић. Добитница је бројних награда како на републичким, тако и на међународним такмичењима у соло певању, попут међународног такмичење соло певача „Лазар Јовановић“, међународног такмичење соло певача „Никола Цвејић“, и других. Наступала је на свим важнијим сценама и  концертним салама, попут Задужбинр Илије Коларца, концертне сале Дома Војске Србије, као и обе сцене Народног позоришта; а неколико пута је наступала и као солиста са УАМО „Станислав Бинчки“, затим са оркестром Народног позоришта у Београду, Филхармонијом младих „Борислав Пашћан“ и Оркестром Факултета музичке уметности; и сарађивала са диригентима попут Србе Динића, Бојана Суђића, Весне Шоуц, и других. Њен оперски репертоар чине улоге попут Церлине, у Моцартовој опери "Don Giovanni"; Дорабеле у опери “Cosi fan tutte”; Мајке Анђе у првој српској опери „На Уранку“ Станислава Биничког; Тетке принцезе у Пучинијевој опери “Suor Angelica”, и других. Такође, наступала је и као солиста Моцартовог Реквијема на Великој сцени Коларчеве задужбине. Поред Факултета музичке уметности, завршила је и Факултет ликовних уметности, сликарски смер.

Оливера Гочанин, сопран, је тренутно студент соло певања на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Анете Илић. Освојила је награде на многим међународним такмичењима соло певача, попут такмичења „Лазар Јовановић“, „Никола Цвејић“,  „Вера Виткаи”, „Стојан Стојанов Ганчев“,„Rossi fest“  и других. Усавршавала се и на летњој академији при једном од најпрестижнијих музичких конзерваторијума у Европи,  „Mozarteum“ у Салцбургу, где је примљена на мајсторски курс проф. Мишел Крајдер. Од 2018. године постала је део ансамбла у Опери и театру „Madlenianum“, где је певала у  ансамблу опере „Пајаци”, мјузикла „Јадници” и оперете  „Весела удовица“, а дебитовала је у улогама Друге даме у опери „Чаробна фрула”, и Елизете у опери  „Тајни брак” Доменика Чимарозе. Од 2021. године постала је члан међународног пројекта „Opera: Past, Present, Perfect!“  у оквиру Програма Креативне Европе-Култура у склопу Музичко оперско театарске организације МОТО. У склопу пројекта је дебитовала у улози  Станке у опери „На уранку“  Станислава Биничког и као једно од четворо деце у опери за децу „Дечја соба“  Миленка Живковића (која је посвојила награду „Музика класика“ за концерт године и постала део редовног репертоара Малог позоришта „Душко Радовић“).

ПРОГРАМ КОНЦЕРТА

 • H. Purcell: „Thy hand Belinda... When Im laid"
 • H. Purcell:„Sweeter than roses" (Оливера Гочанин, гост)
 • G. Donizetti: „Fia dunque vero… O mio Fernando!"
 • G. Donizetti: „Chacun le sait...“ (Оливера Гочанин, гост)
 • P. Mascagni: „Voi lo sapete, o mamma"
 • F. Cilea: „Acerba volutta"
 • G. Puccini: „Quando men vo“ (Оливера Гочанин, гост)
 • J. Massenet: „Werther, Werther! Qui maurait dit la place..."
 • C. Saint-Saens: „Mon coeur souvre a ta voix"
 • G. Bizet: „L amour est un oiseau rebelle"
 • G. Bizet: „Près de remparts de Séville"
 • E. Kálmán:„Heia, in den Bergen“(Оливера Гочанин, гост)
 • F. Lehár: „Hör ich Zymbalklänge"

Улаз на концерт је бесплатан!

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ