54. Мајска изложба „ЗАМИСЛИ“

Музеј Града Београда вас позива на 54. Мајску изложбу УЛУПУДС-а  „Замисли“, која ће бити отворена од 9. јуна до 4. јула 2022.

Отварање изложбе је 9. јуна у 19 часова у биоскопу Балкан, Фондације Саша Марчета. Приликом отварања, публици ће се обратити Ана Ђурић КОНСТРАКТА.

Отварање се потом наставља у Музеју града Београда, Ресавска 40б, у 20:30.

ЗАМИСЛИ - УМЕТНОСТ МОРА БИТИ ВИДЉИВА

Мајска изложба је раскошна манифестација на којој излажу архитекти, дизајнери, сликари, керамичари, сценографи, костимографи, фотографи, модни дизајнери, историчари уметности, вајари, и која је увек посећена и интригантна широј популацији. Ове године на Мајској изложби учествује 193 аутора са 260 радова, има две пратеће изложбе (Портрет уметника Чедомила Маринковић, добитнице награде 53. Мајске изложбе - Увид 21 и Никола Меанџија – колорисање илустрација Змајевог "Невена" аутора Марије Ристић) и програме предавања, презентације, приказе  и разговоре који кореспондирају са изложбом, али и шире у домену савремене уметности. На изложби се могу видети и радови пристигли на конкурс за визуелни идентитет 54. Мајске изложбе.

Луција Томичић, Неки други свет

Овогодишња 54. Мајска изложба коју организује Удружење ликовних уметности и дизајнера Србије УЛУПУДС сасвим је посебна. Инспирисана песмом Џона Ленона "Imagine", слави уметност и слободу у свеколиком смислу, а уметница Ана Ђурић Констракта, размишљајући о духу, телу,  уметности и Уметници која мора бити здрава, исцртава слику савреме нереалности где сенеке увражене константе као In corporesano постављају под питање уз упит: Шта ћемо сад?

Александар Лукић, Посуда

Посебност овогодишње Мајске изложбе не исцрпљује се овим запажањем већ се наставља чињеницом да су уметници УЛУПУДС-а радовима освојили два репрезентативна градска простора,  биоскоп Балкан и простор у Ресавској, тако подижући ниво културних догађања у граду, али и ширећи нити комуникације међу посланицима културе. То је и први пут до сада да се Мајска изложба представља у таквом обиму и у различитим просторима. А о чему је реч? Реч је о уметницима чија посвећеност и УЛУПУДС, чијa историја по себи потвруђује само својност и виталност уметности која непрестано тражи свој физички, ментални и духовни простор. Реч је и о видљивости уметности, јер примењена уметност није само у галеријама, она је свуда. Прва степеница у презентацији како међу колегама тако и ка јавности, управо јесте Мајска изложба.

Јасмина Пејчић, Између слојева

„Замисли!“ је асоцијација на текст песме Џона Ленона (Imagine), која говори о једном другачијем свету, а са друге стране и наде да Свет може да се промени, а ране залече ако људи исто размишљају и имају исте снове. У образложењу теме наглашава се да је дух времена по дефиницији „општа морална, интелектуална и културна атмосфера неког периода“.  Данашњица нам доноси узнемирујуће, непознате болести, неразумне и разарајуће сукобе, „постистину“, нетолеранцију и мржњу у различитим сферама. Суочени смо са крахом свих позитивних вредности, светом који се налази на ивици расула. Остаје нам само да замишљамо да смо сви једно, једна Земља, један Свет и један народ. Наша непресушна имагинација омогућава нам да доприносимо суштинској људскости, неспутаном протоку идеја и стваралаштва. Можемо замишљати, како вели Оскар Вајлд „прелепе и немогуће ствари, ствари које су дивне и никада се не догађају, ствари које не постоје, а требало би“.

То је тачка где су се сусрели уметници УЛУПУДС-а и АнаЂурић Констракта. И Шта ћемо сад? Питају се и уметници који Констракту доживљавају као део сопственог амбијента, те је песма In corpore sano постала део уметничког креативног амбијента.

Веља Вукићевић, После поноћи

Кустос 54. Мајске изложбе је Драгана Палавестра.

Изложбу су омогућили Министарство културе и информисања Републике Србије и Секретаријат за културу Града Београда.

Изложбу су подржали Музеј града Београда, Фондација Саша Марчета, EVENT Group d.o.o. и Ninamedia.  

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ