Дани Македонске културе у Конаку Кнегиње Љубице

Музеј града Београда Вас позива на манифестацију Дани Македонске културе, која ће бити одржана у цали под сводовима у Конаку Кнегиње Љубице, у сарадњи са Удружењем Македониум.

У наставку можете видети детаљан садржај и распоред програма. Улаз на све догађаје је бесплатан.

24. мај - Изложба слика Сергеја Андреевског ,,АЗБУКА', 18 часова

АЗБУКА је циклус који садржи 31 слику – за свако слово македонске азбуке. Посвећена је великану македонског језика Блажету Конеском, а поводом обележавања 100 годишњице од његовог рођења, са циљем да се шира јавност упозна са значењем македонског ћириличног писма и пре свега језика, посебно у данашње време када се његово постојање доводи у питање. Изложба се симболично отвара на дан св.Ћирила и Методија.

Сергеј Андреевски (1960) је реномирани македонски и светски сликар. Дипломирао је на Факултету ликовних уметности у Скопљу, а био је и на студијама у Риму, Нирнбергу, Орхусу, Паризу, Њујорку, Северној Каролини, Истанбулу. Представник је екпресионизма у македонском сликарству, са нагласком на гест, примарне боје и егзистенцијални карактер самог чина сликања. Реализовао је преко 400 групних и више од 55 самосталних изложби у Европик, САД-у и Азији. Добитник је више националних награда и признања.

5. мај − ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ИВАНА ИВАНОВА, 19 часова

У свом дебитантском поетском делу ,,Невино време' млади македонски аутор Иван Иванов представио се песмама са јаким емотивним порукама инспирисаних из наше свакодневице и пре свега родољубља. То је исповест једног македонског вршњака који се родио, растао, учио и градио се заједно са Републиком Македонијом.

О књизи ће говорити писци Раде Сиљан и Ристо Василевски  док ће стихове из књиге читати млади македонски глумци Влатко Толески и Зоран Митровић.

Иван Иванов је универзитетски професор, песник и музичар. ,,Невино време' је његова прва збирка песама коју је издала ,,Матица македонска'.

26. мај – пројекција филма ,,Манаки – прича у сликама', 19 часова

Филм обједињује фотографски рад Јанакија и Милтона Манакија, првих балканских кинематографа. Браћа Манаки током година су митологизирана и извршена су додатна приписивања њиховој заоставштини како би се додатно указао на њихов неспорни значај. Међутим, ова тенденција додавања нових и непотврђених информација је непотребна и штетна, јер њихово наслеђе већ има велику културну вредност не само за Македонију, већ и за шири балкански контекст. Прича је испричана оригиналним, документарним фотографијама и прати браћу током 1898. године, када су отворили свој први професионални атеље у Ианнини и касније се преселили у Битолу.

Режисер филма је Роберт Јанкуловски, а сценариста поред Јанкуловског је и Илинденка Петрушева.

Време трајања филма је 70 мин

Роберт Јанкулоски (1969, Прилеп, Македонија) је дипломирао на Департману за камеру Факултета драмских уметности у Скопљу (1996), а магистрирао на Универзитету за аудиовизуелне уметности ЕСРА  Париз–Скопље–Њујорк у Скопљу (2011). Оснивач је Македонског центра за фотографију у Скопљу (2000), који је у земљи и иностранству представио богато македонско фотографско наслеђе и актуелну продукцију. Професор је и декан на Факултету за филмску уметност Универзитета за аудиовизуелне уметности ЕСРА  Париз–Скопље–Њујорк у Скопљу. Аутор је великог броја самосталних изложби и учесник на бројним изложбама у земљи и иностранству, као и кустос изложби о македонском фотографском наслеђу. Јанкулоски је и директор фотографије у великом броју  играних,  документарних и краткометражних филмова, а његове фотографије су присутне и у преко 50 публикација.

28. мај – Концерт флаутисткиње Биљане Камчеве, 19, часова

Млада македонска флаутисткиња, а уједно и оперска певачица Биљана Камчева, представиће се београдској публици заједно са корепетиторком Еленом Сиљаноском из Скопља.

Биљана Камчева (Кавадарци, 1992) je дипломирала јао студент генерације (2015) и магистрирала (2017) на ФМУ-Скопље, са оценом 10, у класи проф. мр Страшо Темкова, са којим је постигла значајне резултате на републичким и међународним такмичењима. Добитник је осам међународних и две државне награде. На сцени Македонске опере и балета дебитовала је 2016. године. Наступа широм Македоније и у иностранству.

  1. године добила је високо признање председника Македоније за најбољег младог уметника те године.
Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ