Шетња поводом Светског дана сецесије

Због великог интересовања Музеј града Београда и Клуб Лепота живота организоваће још једну шетњу поводом Светског дана сецесије. Додатни термин за шетњу 10. јуна је од 16 сати са поласком од Његошеве број 1, Цветни трг.

Број учесника је ограничен па је пријава обавезна на majda@lepotazivota.rs.

Дом Друштва за улепшавање Врачара

Музеј града Београда и Лепота живота по пети пут организују градску шетњу поводом Светског дана сецесије. Ове 2022. године посетиоци ће имати прилике да чују приче о врачарским лепотицама, било онима које још увек на овај или онај начин одолевају времену, било о онима које је то време појело.

Шетња започиње окупљањем испред куће протојереја-ставрофора Михаила М. Поповића у Курсулиној улици број 35. Кућу је пројектовао Стојан Тителбах, архитекта трагичне животне приче. Кроз Крунску поред куће једног скоро заборављеног архитекте, Јанка Шафарика, преко Алексе Ненадовића, где ће поново бити приче о Стојану Тителбаху, па Његошевом улицом, шетња се завршава на Цветном тргу, код Дома Друштва за улепшавање Врачара и Официрске задруге.

Кућа Јанка Шафарика

Како су се Београд и Врачар модернизовали и урбанизовали крајем 19. и почетком 20. века, као и приче о појединим зградама и њиховим архитектама, учесници ће сазнати од Ангелине Банковић, више кустоскиње Музеја града Београда.

Ко је био Михаило М. Поповић, шта је све створио Стојан Тителбах током свог кратког живота, како је Београд добио Цветни трг и зашто је сецесија важна за наш град причаће  Мајда Сикошек, историчарка уметности и архитектуре.

Зграда Официрске задруге

 

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ