Представљање фото-монографије Инес Дореј BEOGRADCONCRETE

Представљање фото-монографије „Инес Дореј BEOGRADCONCRETE“ биће одржано у понедељак, 23. маја у 18 часова у Конаку кнегиње Љубице.

На промоцији ће говорити Inês d’Oray (Инес д’Ореј) и Синиша Влајковић.

Португалска фотографкиња Инес д’Ореј боравилаје у уметничкој резиденцији у српској престоници у оквиру Београдског месеца фотографије 2021. Том приликом настао је њен циклус „Бетонски Београд” (BeogradConcrete), који истражује архитектуру и идентитет који она даје територији на којој настаје у контексту наслеђа београдске и светске модернистичке архитектуре ХХ века.

Пројекат је усклађен са вишегодишњим уметничким опусом Инес д’Ореј, која је вршила слична истраживања у другим градовима као што су Лисабон, Порто, Копенхаген и Токио. У случају Београда, посебно је била заинтересована за мешавину стилова и архитектонских референци које је пронашла у јавним објектима изграђеним између 1946. и 1980. године, и стамбеним или пословним зградама које датирају из периода измеђудва рата, када се архитектонско наслеђедве Југославије укрштало.

Монографија садржи 53 репродукцијe, ауторски текст португалске историчарке уметности Андреје Гарсије, као и разговор између Јелене Гачић, Марка Крсмановић-Симића и Синише Влајковића. Пројекат су подржали Амбасада Португала у Србији, Galeria das Salgadeiras из Лисабона и ”Београдски месец фотографије”.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ