Концерт „Соната после Бетовена“ у Конаку кнегиње Љубице

У четвртак, 21. априла у 19 часова у Конаку књегиње Љубице, у сали Под сводовима, Удружење уметника „Аниме“ у сарадњи са Музејем града Београда организује концерт под називом „Соната после Бетовена“.

На концерту ће наступити наши еминентни уметници, виолинисткиња Душица Младеновић и пијаниста Уки Оваскаинен.

Овим концертом се осврћемо на музику насталу у Србији и у Европи после Бетовена, дајући посебан акценат на сонатну форму и њено место у уметничкој музици 20. века и данас.

На програму ће се наћи сонате српских композитора Љубице Марић и Дејана Деспића, као и немачког композитора Бернда Алоиза Цимермана. На концерту ће премијерно бити изведено ново дело Ијана Вилсона, ирског композитора тренутно настањеног у Србији. Дело се зове "Sonnatura" и инспирисано је круговима уметника Ричарда Лонга и Бетовеновом пасторалном симфонијом, а написано је користећи експерименаталан приступ форми сонате. Композиција ирске ауторке Дирдри Мек Кеј ће премијерно бити изведена у Србији, и иако није у класичној сонатној форми повезаност са Бетовеном налази у посве различитом, али ипак погледу на природу.

На концерту ће даље бити промовисана дела Дејана Деспића и Ијана Вилсона након снимања и објављивања компакт диска њихове музике под називом "Рефлексија" (Музичка кућа „Метрополис“ 2019.) и обележене важне годишњице као што су 250 година од рођења Бетовена, 50 година од смрти Цимермана и 90. рођендан Дејана Деспића (са две године закашњења због свима нам познатих одлагања узрокованих вирусом Ковид-19).

Концерт је подржан од стране Организације музичких аутора Србије СОКОЈ из Фонда за културна давања и улаз је слободан.

Више детаља о програму као и учесницима концерта пронађите ОВДЕ.

 

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ