Речни монитор Сава – брод Бодрог отворен од 1. априла

Музеј града Београда у сарадњи са Војним музејом учинили су доступним за посету речни монитор Сава, на адреси Карађорђева код Бранковог моста, који је проглашен за културно добро Републике Србије 2005. године.

О историјату брода можете сазнати више приликом посете где ћете добити и више информација о осталим музејима у саставу Музеја града Београда.

Брод Бодрог је саграђен 1904. године у Будимпешти као један од ратних монитора аустроугарске речне ратне флотиле.

Брод је коришћен током напада на Београд на почетку Првог светско грата, а сматра се да су први хици у рату испаљени управо са овог брода. Током повлачења немачких и аустроугарских јединица преко Дунава почетком новембра 1918. године, насукао се на пешчани спруд низводно од Београда где је потопљен.

По завршетку рата је извучен са речног дна, припао је Краљевини СХС и под именом „Сава“ активно пловио све до Другог светског рата, када је поново потопљен.

Након рата оспособљен је 1951. године, и пловио је све до 1959. године, када је стављен ван службе. Након што је расходован преузело га је предузеће „Херој Пинки“ и служио је као пловећи пристан на Дунаву и Сави.

Као културно добро Републике Србије речни монитор „Сава“ је дат на коришћење Министарству одбране односно Војном музеју 2014. године.

Можете га посетити уторком, средом, четвртком и суботом од 10 до 17 часова, петком од 10 до 18 часова и недељом од 10 до 14 часова.

Цена регуларне улазнице је 200,00 динара, а повлашћени (ђаци, студенти, незапослени и пензионери) улаз плаћају 100,00 динара.

Улазнице можете купити и путем сајта Tickets.rs.

Бесплатан улаз: свака последња субота у месецу, деца млађа од 7 година, посетиоци са инвалидитетом, чланови МДС-а и ICOM-а, чланови ISIC – а и Euro26, студенти историје, историје уметности, етнологије, археологије, архитектуре и уметничких факултета.

Групне посете најавити на office@mgb.org.rs или на број телефона  0113283504.

У случају кише и других временских непогода, брод ће, из безбедносних разлога, бити затворен.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ